навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Прокурорът Димитър Захариев отива на съд с групата на Камен Балбузанов-Куката

20.12.2017 0 - A +

Прокурорът Димитър Захариев отива на съд с групата на Камен Балбузанов-Куката

Окръжният прокурор от Плевен Димитър Захариев отива на съд за измама и за участие в групата за рекет на Камен Балбузнов-Куката. В Специализирания наказателен съд днес е бил внесен обвинителен акт срещу Захариев, Балбузанов и още шестима участници в престъпната група, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Балбузнов, Ивайло Бировски, Валентин Георгиев, Илиан Михайлов и Иван Стойчев бяха задържани през април при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Куката и Бировски все още са в ареста, докато останалите трима обвиняеми са на свобода срещу парични гаранции.

През юни за участие в престъпната група беше задържан и прокурор Захариев. Арестът му беше извършен в зала на Софийския градски съд. Там той е подсъдим пък за принуда над свидетел по делото "Октопод". Според обвинението по това дело, през пролетта на 2015 г. Захариев е принуждавал основния свидетел по „Октопод“ Георги Цветанов да набеди наблюдаващия тогава делото прокурор Светлозар Костов в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства. Цветанов обаче не се поддал и не изпълнил исканията на Захариев. Няколко месеца по-късно Цветанов загина в автомобилна катастрофа.

В хода на разследването срещу групата на Камен Балбузнов, от прокуратурата установиха, че прокурор Захариев е имал логистична и покровителска роля в нея, а освен това е изнудвал лекар за пари. Заедно с него задържан и обвинен беше и служителят в Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието Мирослав Минков. Събрани бяха доказателства, че действащият по онова време прокурор е разпореждал на Минков да заплашва свидетели, които биха говорили срещу Балбузанов и другите задържани.

Съдът определи на Захариев „домашен арест“ заради влошеното му здраве, но в хода на разследването стана ясно, че прокурорът ползва патерици за придвижване само за посещенията си в съда. Репортаж на „Нова телевизия“ показа как Захариев спокойно напуска дома си, докато е под домашен арест, придвижва се без видими затруднения и само при посещения в съда ползва патериците си.

От прокуратурата подчертаха днес, че през осемте месеца на разследване са се произнасяли по близо 40 молби на Захариев за напускане на дома му за участие в съдебни заседания, разпити, медицински изследвания, лечение на различни заболявания. Повече от половината от тях не са били уважени от наблюдаващия прокурор.

за 48%  против 52%  1185 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума