навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Двама прокурори от ВКП и следовател от НСлС – заместници на Борислав Сарафов

18.12.2017 0 - A +

Двама прокурори от ВКП и следовател от НСлС – заместници на Борислав Сарафов Снимка: bgnes.com

Двама обвинители от Върховната касационна прокуратура ще бъдат предложени за заместник-директори на Националната следствена служба. Това обяви новият шеф на НСлС Борислав Сарафов на церемония по случай официалното си встъпване в длъжност днес.

Става дума за Магдален Маринов и Илияна Петкова. За двамата Сарафов каза, че е работил с тях и са професионалисти. Маринов бе кандидат за член на ВСС в процедурата тази година, но не успя да събере необходимия брой гласове, за да бъде избран. В същата процедура участва и Сарафов, но впоследствие оттегли кандидатурата си.

Третият му заместник ще бъде от самата НСлС и това е Ивелина Христова. Сарафов обяви, че още днес ще изготви предложения до Прокурорската колегия на ВСС за тяхното назначаване.

„Добре дошъл у дома“. Тези думи очаква да чуе Сарафов днес от колегите си следователи. Той напомни, че кариерата му е започнала именно от следствието като това била детската му мечта.

„Тази служба е моята служба, така че не може да се говори за закриване на националното следствие. Целта е да възстановим имиджа на службата и тя да заеме своето достойно място, защото през последните години като че ли позагуби авторитета си“, каза още Сарафов. Допълни, че ще разчита на колегите си, защото сам не може да се справи.

Още в сряда той ще свика общо събрание на НСлС, на което да бъдат обсъдени приоритетите в дейността на службата, натовареността, да чуе идеите на колегите си за ръководството, както и такива за развитието и преструктуриране на отделите на следствието.

„Очаквам откритост, коректен диалог и вашите идеи и предложения. Подкрепете службата, тя трябва да бъде в началото, а не в страни от прокуратурата“, обърна се Сарафов към колегите си следователи.

Главният прокурор Сотир Цацаров от своя страна заяви, че Сарафов ще има пълната му подкрепа да осъществи промени в състава на НСлС. „Именно под ръководството на Борислав Сарафов службата ще следва да продължи и да положи още и още усилия. Службата ще трябва да докаже необходимостта от себе си и своето значение, а то не е малко. Ръководството на прокуратурата има амбицията да увеличи още до края на тази година натоварването“, каза още Цацаров. Той отправи и препоръка към новия директор на НСлС – едно от първите му действия да бъде свикването на общо събрание на всички следователи. След като чуе колегите си, да пристъпи към действия в съответствие с нуждите и най-належащата необходимост, поясни главният прокурор.

Пред журналисти Сарафов обясни, че очаква и законодателни промени, с които да се увеличи натовареността на следователите, например да поемат делата за корупция. Мандатът му като директор на НСлС е пет години и в края на този период, когато си тръгва, Сарафов се надява следствието да е възстановило заслужения си имидж.

На журналистически въпрос защо Прокурорската колегия не обяви публично решението си да откаже образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов по предложение на Инспектората на ВСС, главният прокурор днес отговори следното. Материалите и предложението били внесени във ВСС като класифицирана информация. „ВСС никога не е разглеждал дисциплинарни производства, чиито материали са класифицирана информация. Прокурорската колегия взе решение за връщане на материалите в ИВСС, за да бъдат декласифицирани и да бъдат внесени като нормално, обикновено дисциплинарно предложение. Но те отново бяха внесени с гриф. Защо, питайте главния инспектор“, поясни Цацаров.

Така и не стана ясно кой случай е описан в предложението на ИВСС и дали става дума за делото „Хитрино“.

В началото на годината стана ясно, че следователят Страхил Каменички е завел дело срещу Сарафов за 26 000 лева заради обидно поведение на зам.-главния прокурор в Хитрино.

Каменички твърдял, че Сарафов пристигнал в Шумен и започнал да обижда следователите, като им казал, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго. Сарафов се обърнал персонално към Каменички и му казал, че има заешко сърце, тъй като не бил повдигнал обвинение на "двама убийци", визирайки двамата машинисти. Както съдът в София, така и този в Русе обаче прекратиха делата заради функционалния имунитет на заместник-главния прокурор.

Междувременно пък историята се разви. От една страна Сарафов подаде сигнал срещу следователите в ИВСС с мотив, че заради бездействие провалили делото „Хитрино“, а от друга – прокуратурата започна вътрешна проверка за поведението му към следователите.

По този повод днес Сарафов заяви следното: „Твърде много се преекспонираха реплики в един нормален диалог. Казах им да увеличат темпото на своята работа. По дело за инцидент, заради който бе обявен национален траур, всеки трябва да вложи душа и сърце и да изпълни професионалните си ангажименти“. На уточняващ въпрос дали е използвал точно тези – за увеличаване на темпото на работа, Сарафов отговори утвърдително и допълни, че някои квалификации са далеч преекспонирани.

за 47%  против 53%  1310 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума