навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Бойко Рашков говори в парламента за пълно беззаконие с подслушването

Източник: mediapool.bg 06.12.2017 0 - A +

Бойко Рашков говори в парламента за пълно беззаконие с подслушването Снимка: bgnes.com

Има хиляди нарушения в процедурите за прилагане на специалните разузнавателни средства (СРС), разкри в сряда шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков. Той бе изслушан от депутатите на открито заседание по повод доклада на институцията за 2016 г. Рашков припомни, че бюрото е открило стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от Софийския градски съд по времето на Владимира Янева, но прокуратурата и досега не е реагирала.

"Бюрото вече не може да гарантира100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та. Причината е, че службите дават невярна информация, а в осем случаи не са дадени отговори (на запитвания от Бюрото за контрол на СРС – б.а.). Един от тези случаи е за подслушван политик. Другият - на следен магистрат, като целта била да се установи дали той има връзка с политик", разказа Рашков.

Шефът на бюрото директно обвини в двоен стандарт прокуратурата. Той напомни, че Владимира Янева вече е осъдена за незаконно дълго подслушване по аферата "Червей", а един от нейните заместници е действал незаконно 110 пъти, но дело срещу него няма.

Шефът на бюрото разкри, че има осем хиляди разрешения за прилагане на СРС, които не са изпълнени от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Според Рашков агенцията е била длъжна да уведоми съда и заявителя на СРС-то за отказите, но това не е направено.

Бойко Рашков напомни, че едно от трите наказателни дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе за отказ да се приложат СРС-та срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново. Тогава в публичното пространство бе зададен въпросът дали има чадър на Цветанов върху този служител на МВР.

"Той (Цветанов) поне имаше кураж да откаже, докато сега не се знае защо хиляди СРС-та не са приложени", каза Рашков.

По думите му най-голям брой "порочни" искания за прилагане на СРС-та идват от ДАНС. Спецагенцията е отказала достъп на бюрото до материали по няколко искания за СРС.

Едновременно с това ДАНС отказва да вземе отношение по друг сериозен въпрос - унищожаването на секретни материали, каза Рашков. Според него секретни материали масово са унищожавани, но никой не е взел отношение, въпреки че ДАНС е била сезирана.

През лятото Бойко Рашков обяви, че има нерегламентирано подслушване на журналисти, магистрати и журналисти с цел сплашване. Той обаче не спомена имена. Не го направи и в сряда пред парламента.

Цацаров: Няма масово подслушване на политици и магистрати

Главният прокурор Сотир Цацаров взе думата и обвини Рашков, че е политизирал въпроса с подслушването. "Аз не чух отговор на два съществени въпроса (поставени от Бойко Рашков – б.а.) и затова аз ще си позволя да отговаря на тях. Подслушване на журналисти? Не! Масово подслушване на политици и магистрати? Не!", каза главният прокурор.

По думите му ДАНС и ДАТО работят при спазване на закона, а всички обвинения към тях са получили отговор от прокуратурата.

Цацаров обясни и осемте хиляди неприложени СРС-та от ДАТО. По думите му в част от случаите обяснението е, че съдът е разрешил подслушването на множество телефони на заподозряни, но после се е оказало, че половината не се ползват. В други случаи проследяваните са разкрили, че са следени.

"Това, което се чу в залата имаше политическа окраска. Пред вас бе нарисувана апокалиптична картина на масови нарушения, която за съжаление не отговаря на истината. Казвам за съжаление на тези, които се опитват да внушават това", допълни Цацаров.

За незаконните разрешения на Софийския градски съд Цацаров каза, че прокуратурата ги е разследвала, но съдът не предоставял цялата информация.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев допълни в духа на Цацаров, че няма нито едно подслушване на журналисти.

Бойко Рашков пак взе думата и отново без да посочва имена обясни, че един от отказите на ДАНС да приложи СРС засяга един много известен човек.

"Не е в залата, но един друг е в залата. Няма съмнение, че отказът е свързан точно с този човек и няма правни аргументи за тази забрана. По стотици сигнали (за нарушения – б.а.) отговор от прокуратурата не сме получили, искахме той да знае какво се случва в прокуратурата. За осемте хиляди отказа да се приложат СРС-та ДАТО е длъжна да уведоми. Такива уведомителни писма няма, не сме ги открили в ДАТО", каза Рашков.

За двойния аршин в Софийския градски съд той отговори с напомняне, че Владимира Янева бе осъдена за незаконно подслушване от 300 дни при разрешени от закона 180.

"Имаме (разрешени) СРС-та и по 480 дни, по 400, по 330 дни, ДАНС наблюдава 5-6 месеца, след това прокуратурата още толкова", каза Рашков.

В крайна сметка докладът на Бюрото за контрол на СРС бе приет със 182 гласа "за". Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) взе думата и каза, че гласува "против" демонстративно. Той обвини Бойко Рашков, че използва един доклад с обективни данни "по груб политически начин, за да се манипулира общественото мнение".

"Това беше брилянтен случай на политическа злоупотреба по отношение на контролната функция на парламента. Живот и здраве, да доживеем следваща процедура по избор (на председател на Бюрото), знам и какво ще питам", каза Кирилов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разтълкува думите на Данаил Кирилов като "заплаха към легитимно избрания председател на Бюрото за контрол на СРС".

"Този човек е в качеството на директор, а заради изказано мнение го заплашвате с политическо уволнение. Очаквах да го изгоните от трибуната след моето изгонване, това е политически натиск за това, че говори истината", каза Нинова.

за 51%  против 49%  300 гласувалиНовини


 
 
 
rss
Посети форума