навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Ползвам бързи кредити. Какви са правата ми?

ПР статия 14.11.2017 0 - A +

Ползвам бързи кредити. Какви са правата ми? Снимка: minizaem.bg

Хората, които ползват online кредити стават все повече. Причините са много, но основните вероятно се коренят в лесната, бърза и удобна процедура за кандидатстване и получаване на тези заеми. Много малко хора обаче познават правата си по отношение на бързите кредити.

Ако и вие сте сред потребителите на бързи заеми, ето какви са правата ви:

На първо място като потребител на такъв вид заем имате право да получите пълните детайли по вашия заем, както и преддоговорна информация. Последната се предоставя, преди да подпишете договор и трябва да е под формата на т.нар. стандартен европейски формуляр. Формулярът трябва да съдържа следните елементи: максимален размер на заема; подробности за времето на получаване и начина на усвояване на парите; срок на договора; точно дефиниране на размера и броя на погасителните вноски; ГПР и обща сума за връщане на кредитора; размер на лихвения процент и начина за формирането му; изисквания за обезпечение и срокове за предоставянето му. Тази информация се представя на хартиен или друг носител, като клиентът не заплаща нищо за нея, нито пък се обвързва чрез нея по някакъв начин. Също така във формуляра използваният шрифт трябва да е еднакъв, за да не подвежда кредитоискателите. Служител на кредитната компания трябва да ви разясни условията по вашия кредит

Следващото важно право на кредитоискателите е получаването на договор на хартия или друг подходящ траен носител. Много хора смятат, че за бързите кредити не се подписва договор, но това не е вярно. Клиентът има право да получи договора на хартия, дори и да реши да се възползва от това си право след няколко дни. Това е валидно и за предоставяните дистанционно или от разстояние кредити. Трябва обаче да заявите своето желание пред кредитора, най-добре писмено.

Що се отнася до лихвения процент, ако същият не е фиксиран за срока на договора, клиентът трябва да бъде уведомен за условията и факторите за промяната му. Тази информация, включително метода за изчисляването, трябва да бъде описана в договора за предоставяне на кредит.

Потребителят има правото да откаже подписването на договора, ако предложените условия не го устройват. Също така в 14-дневен срок клиентът може да се откаже от кредита, ако си промени мнението. В този случай трябва да върнете парите в срок до 30 дни на кредитора и да платите полагащата се лихва за съответния период.

Потребителите на бързи кредити могат предсрочно да погасят задълженията си, като за това получат намаление на общите разходи по кредита за оставащата част от срока на договора.

При неудовлетвореност от услугите на фирмата потребителят има правото да подава жалби до управителя на дружеството и до Комисията за защита на потребителите или да сезира помирителни комисии.

Клиентите на фирмите за бързи кредити трябва да бъдат уведомени при предсрочна изискуемост на договора. В общите условия на компанията трябва да е описано ясно кога кредиторът може да поиска това. Информирането на потребителя става писмено.

Клиентите на компаниите за бързи кредити могат да откажат получаването на рекламни съобщения.

Фирмите за бързи кредити имат задължението и да обработват личните данни съгласно законодателството. Освен това потребителят има правото личните му данни да бъдат изтрити след срока за обработката им.

Важно е обаче не само познаването на собствените ни права, но и настояването те да бъдат спазвани. На първо място обаче стои ангажиментът ни като клиенти да четем всичко, което създава задължения за нас.

за 56%  против 44%  445 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума