навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Величка Цанова се оттегли от изборите за шеф на Софийския градски съд

Източник: mediapool.bg 14.11.2017 0 - A +

Величка Цанова се оттегли от изборите за шеф на Софийския градски съд Снимка: mediapool.bg

Съдия Величка Цанова обяви, че се оттегля от надпреварата за председател на Софийския градски съд. Тя е посочила "лични причини" за решението си, но без да влиза в конкретика. Извън това съдия Цанова благодари на колегите си за доверието, коментира тя пред De Fakto.

Засега единственият сигурен кандидат за шеф на съда се очертава Светлин Михайлов. Той се е самономинирал за позицията. Съдия Михайлов беше председател на градския съд от 2004 до 2009 г.

През миналата седмица Общото събрание на съдиите в Софийския градски съд издигна Величка Цанова за председател. Общо 61 (от 75 присъствали) я подкрепиха за позицията. Тогава съдия Цанова прие номинацията и благодари за доверието на колегите си.

Величка Цанова е дългогодишен наказателен съдия в СГС. Тя беше заместник-председател на съда, докато председател бе Георги Колев. По-късно Колев стана шеф на Върховния административен съд, въпреки че бе наказателен съдия. Съдия Цанова бе кандидат за шеф на Софийския градски съд през 2011 г., когато Висшият съдебен съвет реши да избере семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева.

За разлика от Величка Цанова Светлин Михайлов явно не се ползва с подкрепа от съдиите. Той влезе в надпреварата за временен шеф на Софийския градски съд, но за него гласуваха едва петима магистрати. Общото събрание гласува доверие с огромно мнозинство на Десислава Попколева, но тя предпочете да не се кандидатира за постоянен ръководител.

Управленската криза в градския съд бе предизвикана от изненадващата оставка на Калоян Топалов, който реши да напусне съдебната система.

за 46%  против 54%  518 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума