навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Даниел Вълчев: Българинът свикна с корупцията, съгласява се с нея

Източник: dariknews.bg 11.10.2017 0 - A +

Даниел Вълчев: Българинът свикна с корупцията, съгласява се с нея Снимка: bgnes.com

Най-важното в борбата с корупцията е да се намерят тесните места в законодателството, които позволяват еднолично взимане на решения без ясни правила, заяви ръководителят на инициативата „Юридически барометър” Даниел Вълчев. Той добави, че личното отношение също играе ключова роля, а българите вече са свикнали с корупцията. Приемането на антикорупционен закон не е решаващо, изтъкна Вълчев.
 
"Това, което такъв закон може да реши, е единствено да осветли имуществото на лица, които са в корупционен риск и по този начин те да не бъдат стимулирани, просто казано, дори да откраднат, да не могат да ги харчат нещата. Това е смисълът на този закон. Ако пък имат имущество, което е неправомерно придобито, съответно то да им бъде отнето. Но борбата с корупцията не е само в последиците. Най-важното е един преглед на законодателството, за да се види къде са тесните места", каза той и обясни фигуративно "Аз стоя на врата и решавам дали да Ви пусна, дали да не Ви пусна и това зависи само от мен без никакви правила. Това е вече тясно място с много силен корупционен натиск".
 
Даниел Вълчев добави, че е важно административните ръководители в съдебната система да наблюдават служителите си и упражняват личен контрол. Пример за това са магистратурите в Германия, посочи той и добави, че в България ръководителите най-често премълчават, дори да подозират нередност. Има обществена търпимост към корупцията, смята Даниел Вълчев. "Ние трябва да си признаем: българинът свикна с корупцията. Аз съм действащ адвокат освен всичко друго. Нерядко идват хора, които казват "Разбрахме, че по еди-кой си начин става работата, ако може така. Тоест българинът иска да си реши въпроса и да не излезе, че е така по-смотан - с извинение за израза - от другите, които си решават въпроса, той търси начин, тоест той се съгласява с корупцията", коментира Даниел Вълчев.

Даниел Вълчев, който представи 15 брой на изследването на правовия ред „Юридически барометър”, заяви, че продължават да са твърде чести законови изменения. 80 процента от законите се променят още през първата година от обнародването им, изтъкна той. Акцент в новия „Юридически барометър” е създаването на Европейска прокуратура, чийто старт ще съвпадне с началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

за 59%  против 41%  316 гласували


AurubisНовини


 
 
 
rss
Посети форума