навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Половината съдии във ВСС не искат да се занимават с Методи Лалов

Източник: mediapool.bg 10.10.2017 0 - A +

Половината съдии във ВСС не искат да се занимават с Методи Лалов Снимка: mediapool.bg

Точно половината от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказаха във вторник да влязат в дисциплинарния състав по делото срещу бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов.

Първо всичките шестима членове на съдийската квота в колегията решиха дружно да се отведат от състава, защото Лалов заведе дело срещу начина, по който бяха избрани. Съдията обжалва изборите с аргумент, че няма достатъчно убедителни доказателства за сигурността на електронното гласуване за членове на ВСС. Той в крайна сметка загуби делото.

Така за разпределение в дисциплинарния състав на Лалов останаха само членовете на колегията, избрани от Народното събрание. След случаен избор за членове на състава бяха посочени Вероника Имова, Даниела Марчева и Стефан Гроздев. За докладчик по делото бе псочен Гроздев, който обаче също си направи отвод. Той обясни, че докато е бил шеф на Софийския апелативен съд е имал взаимоотношения с Лалов, което може да повлияе на обективността му.

Накрая съставът бе попълнен с бившия заместник-председател на Върховния административен съд Боян Магдалинчев.

“Отводите на членовете на ВСС, избрани от съдиите, с аргумент, че съм обжалвал избора на членове на ВСС е несериозен. Ако това е основание тези членове да не са безпристрастни, как ще се произнасят впоследствие по всеки друг въпрос, касаещ статута ми на съдия, и в частност при гласуване на предложението на дисциплинарния състав от съдийската колегия? Така на практика професионалната ми съдба е оставена в ръцете на членовете на "политическата квота" от ВСС, спрямо които имам още по-голямо основание да съм резервиран. Нима стана ясно по какви съображения бяха избрани, къде и колко пъти са се срещали с представители на политическите партии, дали и какви ангажименти са поели срещу номинирането им?“, коментира Лалов в профила си във Фейсбук.

Методи Лалов е известен в системата с пиперливия си език. Той беше кандидат за член на ВСС, но не получи достатъчна подкрепа от колегите си.

От началото на година бившият шеф на Софийския районен съд се превърна в най-проверявания магистрат в страната. Предишният състав на ВСС му образува дисциплинарно производство заради създадената от него “лоша“ организация на работа в районния съд.

Това се случи, след като през декември миналата година Лалов инициира най-големия съдийски протест до момента пред сградата на ВСС, изкарвайки на улицата стотици магистрати и съдебни служители срещу зависимостите в съдебната система. Конкретният повод за демонстрацията бе фактът, че от години ВСС игнорира проблемите на най-натоварения съд в страната. Лалов е сред малцината действащи магистрати, които си позволяват остро да критикуват кадровиците във ВСС.

Така ВСС обяви война на Лалов, изпращайки сигнал срещу него до прокуратурата за проведена от него обществена поръчка с мултифункционални принтери. Нередности в поръчката бяха открити при одит на Сметната палата, която можеше и сама да сигнализира държавното обвинение, ако имаше данни за престъпление. Любопитното в случая е, че това бе първият път, в който ВСС праща одит на Сметната палата към прокуратурата.

После Лалов бе заплашен от ВСС, че ще бъде проверяван и за течовете във "военното НДК", въпреки че е алармирал многократно за бездействието на ВСС и правосъдното министерство по казуса. След това съдията бе наказан със забележка заради забавени дела. Междувременно магистратът беше посетен от служители на ДАНС по искане на прокуратурата. Оказа се, че той е проверяван на най-високо ниво за освобождаването на чистачка и деловодителка.

за 55%  против 45%  581 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума