навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Лозан Панов: Борба с корупцията се води със силна опозиция, независими медии и съд

Източник: mediapool.bg 10.10.2017 0 - A +

Лозан Панов: Борба с корупцията се води със силна опозиция, независими медии и съд Снимка: bgnes.com

"Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналстика". Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов във вторник по повод заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Както е известно, заседанието на КСНС по темата за борбата с корупцията беше провалено, без да се достигне до обща позиция. Според Панов създаването на нов “екзотичен“ антикорупционен орган няма как да е решение на проблема с борбата с корупцията, ако властите не дадат решение на въпроса защо не работят "традиционните"органи.

“Основният свърхдебат за темата борба с корупцията води до следния извод: според мен създаването на нетрадиционни и екзотични структури за борба с корупцията не може да замести недостатъците на съществуващите традиционни механизми на борба с корупцията. Имам предвид прокуратурата, разследващите органи", каза Панов, цитиран от “Клуб Z“.

Според него дебат трябва да се води за продължаване на съдебната реформа и за мястото на прократуратав нея, защото "това ще доведе до стабилизиране на самата прокуратура".

По повод позицията на Венецианската комисия, че има нужда от засилване на независимостта на съда и повече отченост на главния прокурор, Панов каза, че това не се случва за първи път.

"Няма как отново да не се забележи това, което казват експертите на Венецинаската комисия. Спомняте си - когато се извършваха промените в Конституцията на Република България, отново бе попитана Венецианската комисия и тя отново изрази мнението си за разделяне на ВСС и начина, по който това трябва да се случи. За съжаление, това не беше направено", каза Панов.

Той каза, че не бива България отново да не се съборазисъс становищата на комисиятакато просто ги подмине.

"Нещо, което за съжаление, е ставало много пъти", допълни Лозан Панов.

за 43%  против 57%  266 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума