навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Новият ВСС положи клетва

Източник: dariknews.bg 03.10.2017 0 - A +

Новият ВСС положи клетва Снимка: bgnes.com

Новоизбраният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) официално встъпи в длъжност.
 
На церемония в Съдебната палата новите 22-ма членове положиха клетва. 11 от тях бяха издигнати от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи, а останалите бяха избрани от парламента.
 
"Историята на ВСС е неразривно свързана с реформата на съдебната система", заяви правосъдният министър Цецка Цачева, която припомни, че този висш орган е "преминал през различни етапи на търсене на най-добрия формат, за да се отговори на потребностите". Тя призова новите магистрати да върнат доверието на гражданите в правораздаването.
 
Министърът на правосъдието изрази надежда, че в новоизбрания ВСС всеки магистрат и следовател ще се чувства представен, след като този орган е избран по нов начин.

Една от първите задачи на новият съвет най-вероятно ще е прегласуването на избора на нов председател на Върховния административен съд (ВАС).

В средата на септември на поста бе избран Георги Чолаков, но президентът Румен Радев, който трябва да подпише указа за назначаването му, на няколко пъти обяви, че не счита за редно съвет с изтичащ мандат да прави подобен избор.
 
Пред журналисти един от новите членове на съвета Цветинка Пашкунова заяви, че цялата процедура трябва да бъде повторена отново. Според нея изборът за председател на ВАС трябва да започне от издигането на нови кандидатури, а не изборът да бъде само прегласуван.
 
На различно мнение бе друг от новите членове на ВСС - Боян Магдалинчев. Според него няма нужда от повторни изслушвания на кандидатите, а съветът просто трябва да прегласува двамата кандидати - Соня Янкулова и Георги Чолаков.
 

 
за 57%  против 43%  724 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума