навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Членовете на ВСС се готвят да си тръгнат с гласуваните от тях солидни бонуси

Източник: mediapool.bg 21.09.2017 0 - A +

Членовете на ВСС се готвят да си тръгнат с гласуваните от тях солидни бонуси Снимка: mediapool.bg

Избираемите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича на 3 октомври, се готвят да си тръгнат от съвета със солидни бонуси, които самите те си гласуваха през март т.г.

Единствено Калин Калпакчиев и Соня Найденова са декларирали, че не желаят да получат въпросните обезщетения, каквито принципно се полагат на магистратите при напускане, съобщи сайтът "Де факто".

Двамата искат да повдигнат темата за пореден път на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък, но все още не е ясно дали мнозинството изобщо ще допусне разглеждането на такава точка.

Бонусите бяха гласувани на 16 март, като повечето членове на съвета тогава подкрепиха предложението стажът във ВСС и в Инспектората към него да се зачита за магистратски стаж, въпреки че в закона няма подобно нещо. Максималното обезщетение в тази хипотеза е 20 брутни заплати.

По време на обсъждането на темата през март малцинството в съвета категорично се противопостави, определяйки привилегията като "мнима и недопустима", тъй като подобно приравняване липсва в Закона за съдебната власт, но в крайна сметка то бе прието

 

Членовете на ВСС получават най-високите заплати в системата, равни на тези на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. Възнагражденията бяха определени от парламента по настояване на самите членове на ВСС.

По информация на електронното издание на 13 септември представляващият съвета Димитър Узунов е възложил на главния секретар да събере необходимата информация, свързана с определяне размера на обезщетението на всеки член на кадровия орган, да се подготвят заповедите и парите да бъдат платени до 3 октомври, когато изтича мандатът на настоящия състав на съвета.

за 47%  против 53%  705 гласували


Lex.bg прекратява услугата
електронна поща

Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума