навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Представляващият ВСС няма да се възползва от новите кариерни бонуси

Източник: mediapool.bg 12.09.2017 0 - A +

Представляващият ВСС няма да се възползва от новите кариерни бонуси Снимка: mediapool.bg

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, станал популярен в скандалните записи от "Яневагейт" като "човека на Бойко", няма да се възползва от кариерните бонуси за досегашните членове на съвета, прокарани от ГЕРБ с последните промени в Закона за съдебната власт.

Това стана ясно от думите на самия Узунов в отговор на журналистически въпрос къде ще се върне на работа в съдебната система след края на мандата му в началото на октомври. Той заяви, че ще работи отново в Районния съд в Сандански, където бе и преди избора си за член на ВСС.

Престоят на Узунов в съвета ще се запомни най-вече с постоянните му атаки срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, някои от които дори минаваха границите на елементарното възпитание. Той беше сред най-изявените представители на мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров и досегашния председател на Върховния административен съд Георги Колев.

Узунов бе избран за представляващ съвета в началото на миналата година, като решението бе взето с извънредно внесена точка в дневния ред, която предварително бе съгласувана само между 12 членове на ВСС.

Бившият шеф на Районния съд в Сандански смени на поста Соня Найденова, която два месеца преди това демонстрираше, че не подкрепя политиката на мнозинството в съвета. Непосредствено преди свалянето ѝ от поста тя определи скандалния есемес до премиера Бойко Борисов, известяващ го за направени на заседание на ВСС предложения, като недопустим.

 

Узунов пък винаги е бил близък с бившия премиерския съветник Яне Янев. За него осъдената бивша ръководителка на Софийския градски съд Владимира Янева разказваше в един от записите по "Яневагейт", че е човекът на Борисов, "с който комуникира и за всичко той му отговаря". Според нея именно Узунов е ходатайствал пред премиера тя да не бъде "опраскана" покрай скандалната разработка "Червей", по която бяха установени незаконни СРС-та, разрешени от нея.

Името на представляващия ВСС бе свързано и с друг скандал – за ходатайстване на съпругата на Яне Янев, която се оказа пред уволнение като съдебен помощник в Софийския градски съд (СГС) заради слабата си оценка на теста, разпореден от новоназначения тогава председател Калоян Топалов.

През декември м.г. "Дневник" разпространи факсимиле от бележка с името на Галя Янева и още една бивша съдебна помощничка в СГС – Величка Костадинова, твърдейки, че е писана лично от Узунов с цел двете да бъдат оставени на работа. Изданието цитира свой анонимен източник от съда, според когото въпросната бележка е била адресирана до служителя, ангажиран с класирането на съдебните помощници след тестовете. Узунов очаквано отрече тази информация.

Освен това в Софийската районна прокуратура срещу него имаше и проверка за лъжесвидетелстване, която завърши с отказ да се образува разследване. Тя бе по сигнал на съдия Люба Петрова, която в края на октомври м.г. даде показания по делото срещу колегата ѝ Евелин Драганов от Раднево, обвинен в заплаха за убийство на деловодителка. От тях се разбра, че Узунов я е карал да свидетелства срещу Драганов с обещание, че ще ѝ помогне по нейно наказателно дело за длъжностно престъпление, подбуждане към лъжесвидетелстване, лъжесвидетелстване и за нарушение на Закона за кредитните институции.

за 45%  против 55%  598 гласували


Lex.bg прекратява услугата
електронна поща

Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума