навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

ВСС игнорира сделките на Чолаков с имоти чрез дългове

Източник: mediapool.bg 11.09.2017 0 - A +

ВСС игнорира сделките на Чолаков с имоти чрез дългове Снимка: bgnes.com

Висшият съдебен съвет (ВСС) почти напълно игнорира данните за сделките с имоти по морето чрез изкупуване на дългове, извършени от смятания за фаворит да заеме поста на председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в понеделник.

Единствено Калин Калпакчиев помоли върховния съдия да коментира темата, която преди това не бе засегната нито в официалните становища на ВСС за кандидатурата му, нито в изказванията на някого от членовете на съвета.

Както е известно, въпросните данни от Имотния регистър бяха публикувани миналия четвъртък в сайт, известен с близостта си до депутата от ДПС Делян Пеевски, но около час по-късно бяха свалени. От тях се разбра, че през 2011 г. Чолаков е придобил договорни ипотеки на два имота в село Стражица, на шест парцела в село Ляхово, както и на три в село Гурково – всичките в община Балчик. Те обаче не бяха посочени в имуществената му декларация, подадена като кандидат-председател на Върховния административен съд.

Ден по-късно, сайтът "Биволъ" пък съобщи, че съдия Чолаков не си е направил отвод по дело, заведено от бившия шеф на полицията в Сливен Чавдар Божурски срещу уволнението му от МВР. Към момента Божурски е областен управител на Сливен. Според електронното издание основанието за отвод на Чолаков в случая е било, че брат му Петко Чолаков е бил служител на МВР в Сливен.

"Брат ми работи в РЗБОП, което е подчинено на ГДБОП, а не на директора на Областната дирекция на МВР в Сливен. Към момента, когато съм участвал в това производство, брат ми не работеше в РЗБОП, а беше инспектор в затвора. Затова считам, че не съм имал никакви основания да се отведа. Няма никаква зависимост между него (Чавдар Божурски – бел.ред.) и мои близки роднини", заяви по този въпрос кандидат-председателят на ВАС.

Чолаков не декларирал имотите по морето, защото не са вземания

По отношение на сделките му с ипотекирани имоти край Балчик, Чолаков повтори разпространената в петък негова официална позиция по казуса, в която посочваше, че тогава е бил нотариус в Балчик и в действията му няма нищо незаконно или уронващо престижа на съдебната власт. Той категорично отхвърли съмненията, че е упражнявал някаква форма на лихварски бизнес и определи публикуването на въпросните данни, като "груб опит за опетняване" на името му.

"Става въпрос за прехвърляне на вземания по облигационен договор – предварителен договор за продажба на недвижим имот. Тези мои сделки, въпреки че не подлежаха на деклариране, (имотите не са мои и към настоящия момент) при встъпването си в длъжност като съдия, аз съм ги декларирал. Не съм ги декларирал като вземания, защото те не са парични вземания", заяви в понеделник Чолаков в отговор на въпроса на Калпакчиев.

 

Преди изслушването му пред членовете на ВСС бяха представени докладите на комисиите по атестирането и конкурсите, както и по етика, според които настоящият председател на Второ отделение на ВАС е магистрат с "безукорна репутация на почтен и принципен човек с висок морал и поведение".

Спред въпросните становища Чолаков се въздържа от "всякакви действия, които биха могли до уронят честта на магистрата", напълно отговаря на изискванията за поста и срещу него липсват данни за някакви висящи производства и проверки по сигнали.

Фаворитът за шеф на ВАС е проверяван от СГП през 2013 и 2014 г.

Единствените жалби, подавани срещу върховния съдия, са били проверени от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура (СГП) през 2013 и 2014 г., като проверките са завършили с отказ да се образува досъдебно производство, а отказите са били потвърдени от горната инстанция. По време на заседанието на ВСС бе уточнено, че въпросните жалби са били подадени от "недоволни от съдебни актове жалбоподатели".

В докладите на ВСС за номинацията на Чолаков се посочваше още, че в медиите "липсва информация, която да поставя под съмнение етичните и нравствените качества на кандидата", въпреки появата на данните за сделките му с ипотекирани имоти в края на миналата седмица.

Настоящият председател на ВАС Георги Колев, който открито подкрепя колегата си, представи и становището на Пленума на съда, с което Чолаков бе номиниран за поста в началото на юни, получавайки много по-сериозна подкрепа от другия кандидат в надпреварата Соня Янкулова.

Самият Чолаков се обяви за осъвършенстване на електронното правораздаване, както и за анализ на дейността и евентуално закриване на някои от по-слабо натоварените административни съдилища в страната.

"Ще защитавам независимостта на всички съдии и магистрати", декларира още кандидат-председателят на ВАС, добавяйки, че следващият състав на ВСС трябва да работи в тази посока и да дава ясни послания към обществото, като спазва ясни правила при кадровите избори и дисциплинарните производства.

"Корупцията е едно изключително грозно явление"

"Корупцията е едно изключително грозно явление и аз смятам, че с него трябва да бъдат водени непрекъснато битки на всяко едно място и всяко едно ниво", заяви Чолаков, попитан какво е отношението му към корупцията.

По повод бъдещото ръководство на ВАС, той обеща, че всяка от номинациите за евентуални негови заместници ще бъде обсъдена и гласувана от Пленума на съда преди да бъде внесена за разглеждане във ВСС. Освен това Чолаков ще се стреми председателите на отделения да идват от самите отделения.

"Доверието може да бъде повишено към ВАС само и единствено чрез позрачност и публичност на всички актове и действия, които се извършват във ВАС. Трябва да се отворим към обществото", каза още магистратът, давайки за пример формирането на тричленните и петчленните състави на ВАС.

Чолаков увери Цацаров, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров зададе само един въпрос – какво е мнението на Чолаков по отношение на мястото на прокуратурата. В отговора си той заимства изцяло позицията на самия Цацаров по темата, отбелязвайки, че изобщо не разбира кое налага този дебат и подчерта, че държавното обвинение не бива да бъде изваждано от съдебната власт.

"Какво ще се постигне, ако се изведе прокуратурата от съдебната система и отиде към изпълнителната власт? Нима тогава ще бъде по-независима, когато съответните прокурори и следователи ще се подчинени на съответния министър и той ще може да ги маха и да им нарежда действия, които може да не са по вътрешните им убеждения", каза Чолаков, допълвайки, че в момента единствено образуването на досъдебно производство и привличането като обвиняем не подлежат на съдебен контрол и "ако това е проблемът, той може да се реши със законодателни промени".

Проверки на случайното разпределение във ВАС на всеки 6 месеца

Попитан от Галина Карагьозова какво има предвид под "контрол над случайното разпределение на делата", споменат в концепцията му, той уточни, че възнамерява на всеки 6 месеца да прави проверка на системата за разпределяне на делата във всяко отделение.

Предстои Пленумът на ВСС да изслуша и Соня Янкулова, след което кандидатурите на двамата да бъдат подложени на гласуване. За да бъде избран следващият председател на Върховния административен съд, той трянва да получи минимум 17 гласа.

Съдия Чолаков започва работа в системата като районен съдия в Котел, а през 1993 г. отива в Сливен, където става председател на Районния съд. През 1995 г. става адвокат, какъвто е до 2007 г., след което се връща отново в съдебната система. След конкурс на 1 март 2007 г. Чолаков започва работа като административен съдия в Сливен. През октомври същата година е командирован в Административен съд София-област. Две години по-късно отново напуска системата и започва работа като нотариус в Балчик.

През 2012 г. се явява на външен конкурс и така отново се връща в съдебната система, но вече във Върховния административен съд. От 1 юли 2013 г. Георги Чолаков става ръководител на Второ отделение на ВАС.

Съдия Янкулова има 28-годишен юридически стаж, от които 11 години е правораздавала във Върховния административен съд. Работила е на районно, окръжно и върховно ниво. Оглавявала е първото в страната самостоятелно обособено административно отделение, което е било в Софийския градски съд, била е и заместник-председател на съда.

От 1998 г. е във ВАС, като през 2001 г. става зам.-министър на отбраната, а впоследствие и зам.-министър на вътрешните работи. След това се връща във ВАС, където гледа данъчни дела, дела по ЗЗК, лицензии, спорове по решения на Висшия съдебен съвет и др.

за 52%  против 48%  786 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума