навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Правната комисия изслушва кандидатите за ВСС от парламентарната квота (на живо)

Източник: mediapool.bg 07.09.2017 0 - A +

Правната комисия изслушва кандидатите за ВСС от парламентарната квота (на живо) Снимка: mediapool.bg

Правната комисия изслушва в четвъртък 18-имата кандидат-членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), номинирани от парламента.

От тях депутатите трябва да излъчат 11 души, които да попълнят 6 места в Съдийската и 5 в прокурорско-следователската колегия на съвета.

ГЕРБ издигна общо пет кандидатури, БСП – шест, а ДПС, „патриотите“ и „Воля“ – по две. Независимият депутат Ангел Исев също номинира един кандидат. Гласуването ще се състои след изслушването в четвъртък или през следващата седмица, а новият състав на ВСС трябва да започне работа през октомври.

За членове Съдийската колегия от парламентарната квота бяха предложени зам.-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от Върховния касационен съд (номинирани от ГЕРБ), Марина Дойчинов от ВАС, Диана Хитова от ВКС, Даниела Марчева от Софийския апелативен съд, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд (издигнати от БСП), Стефан Гроздев от САС (предложен от ДПС), зам.-шефът на Софийската апелтативна прокуратура Йордан Стоев и адвокат Боян Новански (издигнати от "Обединени патриоти"). В последния момент бяха номинирани още адвокатите Нели Виодорова (издигната от Ангел Исаев) и Ангелинка Николова (предложена от "Воля").

Кандидатите за прокурорско-следователската колегия на ВСС пък са районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова (ГЕРБ), Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура, Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (БСП), следователката Пламена Апостолова (ДПС) и варненският обвинител Владислав Томов ("Воля").

Ангелинка Николова ("Воля")

Първа се представи адвокатката от Търговище Ангелинка Николова, издигната от "Воля". Тя беше доста остра в оценката си за работата на сегашния ВСС и излезе със силна прореформаторска концепция. Николова обясни, че дебат между кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота е нямало, защото много от тях са отказали да участват в дискусиите. Тя даде незадоволителна оценка на този ВСС, казвайки, че той е работил хаотично и без ясна представа за проблемите на системата.

Николова настоя за извършване на пълна ревизия на всеки съд и прокуратура в страната, защото проблемите на голяма част от тях са останали в сянка. Според нея трябва да се изготви петгодишен план за работа на всеки съд и прокуратура,а отговорници на ротационен принцип да са членове на ВСС и съдебния инспектора.

“Те трябва да бъдат връзката между магистратите, гражданите и ВСС. Такава връзка сега липсва. Има нужда от определяне на индивидуален план за развитие на всеки магистрат., а на всеки шест месеца ВСС трябва да се отчита пред обществото за свършената работа. Сега ВСС не представя реално състоянието на съдебната система, защото състоянието е много по-добро, но ВСС не представя нещата, както са“, каза Николова. Според нея дисциплинарни производства трябва да продължават много по-кратно -  от 1 до 3 месеца вместо сегашните срокове от 3 до 6 месеца.

“Иначе дисциплинарните производства губят  смисъл“, допълни тя. Николова каза, че сега в системата се прикриват много нарушения. Тя напомни, че има 339 дела с големи забавяния. “Къде са били административните ръководители и членовете на ВСС. Корупцията не е само въпрос на пари, а и въпрос на морал“, обясни издигнатият от "Воля“ кандидат.

Боян Магдалинчев (ГЕРБ)

Втори бе кандидатът на ГЕРБ и настоящ заместник-председател на Върховния административен съд Боян Магдалинчев. Той каза, че има нужда от нов облик на съдебната система пред магистратите и обществото, както и от нов стандарт на отношенията във ВСС.

Магдалинчев каза, че ще работи за прозрачността на ВСС и уважение към мнението на инакомислещия, което е голям проблем в сегашния съвет. Той също отчете нуждата от всеобхватна проверка на системата. Според него трябва да се създаде постоянно действащо аналитично звено към ВСС, което да осъществява мониторинг на проблемите на съдебната система. Това звено да е съставено от юристи, икономисти, програмисти и представителите на академичната общност, предлага Магдалинчев.

“Министерството на правосъдието трябва да поддържа портал за електронното правосъдие и да създаде електронното дело, което да даде възможност на страните да попълва папката с доказателства“, обясни върховният съдия.

Боян Новански ("Обединени патриоти")

Реформаторска беше визията и на адвокат Боян Новански, издигнат от “Обединени патриоти“. Той каза, че не е поемал никакви ангажименти и ще бъде независим, както е бил и досега. Новански се обяви за намаляване на политическата квота на парламента във Висшия съдебен съвет и за намаляване на мандатите на членове на ВСС. “Това не са теми табу и трябва да бъдат разгледани. ВСС трябва да защитава системата от външен натиск, а магистратите трябва да говорят само с актовете и всякакви други политически заигравки са гибелни“, каза Новански.

Той каза, че изпитите за младши магистрати трябва да се правят само писмено, за да бъдат безпристрани, както и да прекрати командироването на магистрати. Новански критикува сегашния ВСС за немотивираната кадрова политика и обяви за съкращаване на малко натоварените съдилища и прокуратури. “България е страна със застаряващо население и реформата на съдебната карта трябва да се случи. Реформата на съдебната карта не се случва и не бива да се бяга от въпроса само от криворазбрана колегиалност“, каза Новански

Той настоя за написване на нов Дисциплинарен кодекс за магистратит и сериозна инвестиционна програма за решаване на сградния проблем на система с повече контрол върху изразходване на средствата. Кандидатът на “Обединени патриоти“ се обяви за голям привърженик на пълното самоуправление на съдебната система.

“Реформата трябва да се прави от хората в система, а ВСС да търси контакти в останалите власти, да не пречи, а да способства за такова правосъдие, каквото гражданите желаят“, каза той.

Той каза, че в системата е недопустимо да има външно вмешателство и обеща да дава публичност на всяко корупционно и неетично поведение на магистратите. Каза, че трябва да има проверка на всички дела, които съдиите са разглеждали, както и на цялата им организация на работа.  

Вероника Имова (ГЕРБ)

Съдия Вероника Имова от Върховния касационен съд е издигната от ГЕРБ. Тя каза, че въпрос на достойнство и чест участието й в този избор. “В концепцията си съм отделила изключително голямо място на независимостта на съдебната власт, която смятам за фундаментален въпрос. Системата трябва да бъде изчистена от влияние, политически и олигархични, всякакви индивидуални и групови, които накърняват независимостта на системата“, каза Имова, но не каза как точно може да стане това. Въпреки това съдия Имова обеща да работи в тази посока.

Нейната концепция бе фокусирана върху кариерното израстване и оценяването на работата на магистратите. Според нея при кариерното израстване ВСС трябва да се отделя голямо внимание на професионалните достижения на магистратите, за да се създадат еднакви правила за всички при конкурсите. „Трябва да има обективна оценка на техните качества. Магистратите трябва да бъдат оценявани по техните съдебни актове, защото са лицето на тяхната работа“, каза Имова.

Даниела Маринова – Марчева (БСП)

Съдия Даниела Маринова – Марчева е издигната от БСП. Тя е магистрат в Софийския апелативен съд. Тя също обеща да работи за отстояване на индивидуалната и институционалната независимост на съдиите, както и за ясни и предсказуеми критерии за атестиране и ясна дисциплинарна дейност.

“Системата е консервативна. За качеството на правораздаването не са необходими нови технологии, защото основната ценност е съдията. Това може да се постигне с открити и прозрачни процедури при подбора на съдиите. ВСС разполага с изключителни правомощия за това“, обясни съдия Марчева.

Тя разказа случка във великотърновски съд. По дело в този съд съдията е обяснил на отец Георги, който е игумен на Преображенския манастир, че законът е такъв и той нищо не може да направи. Игуменът на свой ред го репликирал с въпрос: “А ти за какво си там?“.

„Всичко трябва да започне с индивидуалната независимост на съдията, защото всичко останало би се изпразнило от съдържание. ВСС трябва да бъде отчетен и прозрачен пред самите магистрати, да се премахне сегашната привидност“, каза Марчева и обясни, че сега членовете на ВСС са недостъпни за съдиите. Тя поиска въвеждането на регулярни срещи със съдиите по апелативни райони, за да им пряка връзка със съдиите.  Според нея най-голям проблем е натовареността в системата, защото демотивира съдиите.

„Нас ни наказват за забавяне на делата, а не за некачествено правораздаване. Дисциплинарни производства трябва да се водят по ясни критерии, а не по сегашните бланкетни такива“, каза съдията.

Диана Хитова (БСП)

Съдия Хитова е бивш депутат от БСП в 40-ото Народно събрание. Тя също каза, че фундаментът на съдебната власт е нейната независимост. “Всяка година ВСС трябва да се отчита пред обществото с доклад и да реагира на всеки опит за външно въздействие. Съдиите в Англия са несменяеми от 1701 г. Упреците към съдебната система са основателни, но трябва да се вземе предвид, че ние много бързо се учим“, каза Хитова.

Тя влезе в риториката на своите колеги и обясни, че трябва да се подобри кодекса за етично поведение.  Съдия Хитова поиска ВСС да може да наблюдава в реално време на случайното разпределение, което да отнеме всички възможности за манипулация на системите на съдилищата. Магистратът се обяви за разширяване на правомощията на общите събрания на съдилищата в посока да могат да предлагат повишаване на съдии в по-горна инстанция.

“ВСС трябва да осъществи електронното правосъдие. По подобие на Търговския регистър трябва да има един портал за е-правосъдието“, каза Хитова и допълни, че големите съдилища трябва да се разделят на по-малки, за да могат да се управляват по-лесно. В услуга на гражданите тя предложи всички канцеларии да има еднакво работно време.  Хитова настоя за установяване на обратна връзка между ВСС и магистратите.

за 55%  против 45%  108 гласували


rss
Посети форума