навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

"Прозрачност без граници": Антикорупционният закон на ГЕРБ дава твърде голяма свобода за подслушване

Източник: mediapool.bg 31.08.2017 0 - A +

Антикорупционният закон на управляващите дава твърде голяма свобода за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Затова предупреди в четвъртък неправителствената организация "Прозрачност без граници".

Позицията стъпва върху създадената възможност за бъдещата антикорупционна комисия да събира информация за "корупционно поведение".

"Това поведение е по-широко от обхвата на корупционните престъпления, предвидени като наказателни състави в Наказателния кодекс. Следователно, специални разузнавателни средства (СРС) ще се използват не само за установяване на тежки умишлени престъпления, а това е философия, която надхвърля възприетото за употребата на такива средства и баланса между тяхното използване и защитата на правата на човека", предупреждава "Прозрачност без граници".

Организацията напомня, че подобна промяна в закона би довела до противоречие с практика на Европейския съд по правата човека, която допуска подслушване само за тежки умишлени престъпления. "Прозрачност без граници" допълва, че има много висящи въпроси и за начина, по който бъдещата комисия ще събира данните за своите "информационни масиви".

"Как се управлява тази информация? За какъв период от време тази информация се съхранява, особено в случаите, в които корупционно поведение не се установи?", пита организацията.

В позицията се допълва, че създаването на антикорупционна комисия трябва да стане по начин, който да доведе до максимална представителност на всички власти и да демонстрира политическа независимост. "Прозрачност без граници" предлага да се използва модела на Конституционния съд, който е формиран от представители на парламента, президента и съдебната власт.

Подобна възможност не е предвидена в проекта на ГЕРБ, където се предлага целият състав да се избира от парламента. БСП предлага президентът да назначава шефа на антикорупционната институцията, а неговите заместници да се излъчват от Народното събрание.

"Прозрачност без граници" не дава оценка на предложенията на БСП, но се обявява срещу основни идеи на ГЕРБ. Критикува се възможността за шефа на бъдещата антикорупционна институция да установи еднолично управление върху органа. Това е нещо, което фигурира и в законопроекта на БСП.

Неправителствената организация напомня, че проектът на ГЕРБ не е предвидил ограничение на броя на мандатите на членовете на антикорупционната комисия. Тя се обявява и срещу включването на Комисията за конфискация в състава на новия орган заради твърде различната специфика на нейната дейност. Извън това "Прозрачност без граници" протестира срещу идеята антикорупционната комисия да взема част от конфискуваните суми.

"Подобен прецедент създава стимул за свръх-активност от страна на органа, а оттам - и не винаги достатъчно обосновани искания за отнемане. Отговорността за причинени вреди ще бъде в тежест на бюджета. Не може да се подмине и фактът, че регламентация за целите и правилата на разходване на тези средства законодателят не е предвидил", допълва организацията.

за 49%  против 51%  157 гласували


rss
Посети форума