навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Висшият адвокатски съвет праща новия НПК в Конституционния съд

Източник: mediapool.bg 28.08.2017 0 - A +

Висшият адвокатски съвет праща новия НПК в Конституционния съд Снимка: mediapool.bg

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд (КС) по повод част от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които управляващите прехвърлиха разглеждането на корупционните дела от Софийския градски съд в спецсъда, пише "Сега".

Адвокатурата разкритикува сериозно проектозакона още докато той се разглеждаше в правната комисия, но становището ѝ не бе взето предвид от мнозинството в парламента.

Изданието припомня, че ако адвокатският съвет действително атакува новия НПК пред КС, това ще е първият случай, в който той се възползва от правото си на конституционна жалба, което му бе дадено през 2015 г.

ВАдС обаче може да сезира Конституционния съд само с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите, затова преди евентуалната жалба да бъде разгледана, КС трябва да се произнесе по допустимостта ѝ.

Върховният касационен съд (ВКС) също има право да сезира конституционалистите по казуса, но това трябва да бъде решено от пленума му. На 21 септември предстои заседание на Наказателната колегия и се очаква тогава темата да бъде обсъдена, добавя "Сега".

Освен прехвърлянето на корупционните дела към спецсъда, депутатите приеха в края на юли и разширяване на кръга от лица, подсъдни по новия ред за над 40 деяния – от подкуп, престъпления по служба и пране на пари, до безстопанственост.

В него влизат депутатите, членовете на Министерския съвет и зам.-министрите, шефовете на държавни агенции, комисии и техните заместници, ръководителите на НОИ, НЗОК, НАП, началниците на митници, митнически бюра и пунктове, областните управители и заместниците им, всички магистрати, както и членовете на ВСС и съдебните инспектори към съвета.

Сред идеите, предизвикали най-сериозни критики, както от адвокатурата, така и от ВКС, бяха премахването на възможността обвиняемите за тежки престъпления да поискат делото им да бъде прекратено или внесено в съда след 2 години разследване, както и възприемането на задочно повдигнатите обвинения като основание за арест.

за 55%  против 45%  179 гласували


rss
Посети форума