навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Проверяват как администрацията работи на гише

Източник: dariknews.bg 23.08.2017 0 - A +

Проверяват как администрацията работи на гише Снимка: dariknews.bg

След свидетелството за съдимост отпада и документът за сключен граждански брак на хартия. До края на годината поне 8 от удостоверения на хартия ще отпаднат, увери вицепремиерът Томислав Дончев след днешното заседание на Министерския съвет. Започват и проверки как администрацията обслужва на гише.

Министерският съвет предлага промени в близо 50 закона, за да отпаднат до 12 удостоверения на хартия. До края на годината ще започне цялостна дигитализация на административните документи и удостоверения. Така документи като свидетелство за граждански брак на хартия ще останат в историята. 

В момента това е възможно да се случи за родените след 1984 г., тъй като в последните 17 години тази информация се съхранява и дигитално. За останалите обаче процесът предстои.  Колко точно ще струва дигитализацията не може да се каже, но за страница А4 цената е около 3-4 стотинки.

Не е ясно и с колко служители ще трябва да се намали администрацията, тъй като двата режима първоначално ще се движат паралелно. От кабинета уверяват, че освен по-малко услугите трябва и да са по-качествени. Затова Инспекторатите към различните министерства започват  проверки как се работи на гише, обясни Томислав Дончев.

"Оказва се, че в голяма част от администрациите има т. нар. "приемно време за граждани"– администрацията работи 8 часа, но гражданинът може да получи услуга в рамките на половин час, което е безобразие. Друг случай – излишна двутактовост на дадената услуга – искате документ, като единият ден трябва да отидете и да го заявите, а на другия да го получите. Това се случва при условие, че издаването отнема около 5 минути", коментира вицепремиерът.


Резултатите от проверките трябва да са готови до  септември. За да се дигитализират 12-те хартиени услуги, ще бъдат необходими  промени в 49 закона и 70 нормативни акта и те трябва да станат факт до края на тази година, каза още Томислав Дончев.

за 55%  против 45%  186 гласували


rss
Посети форума