навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Законова промяна предвижда задграничните паспорти да са валидни 10 години

Източник: mediapool.bg 08.08.2017 0 - A +

Законова промяна предвижда задграничните паспорти да са валидни 10 години Снимка: mediapool.bg

Срокът на задграничните паспорти ще бъде увеличен двойно и от 5 ще стане 10 години. Това обяви пред БНТ във вторник министърът на външните работи Екатерина Захариева. Предложението е част от проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане.

Захариева добави, че се работи по въвеждането на електронното подаване на заявление за български документи. Предвидено е те да могат да се получават и по куриер, ако заявителят не може да отиде да си ги получи. Тя каза още, че таксата за издаване на български временен паспорт в чужбина ще бъде намалена от 67 на 50 евро.

“Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева. Тя посочи, че изменението ще засегне всички. Министър Захариева поясни, че най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможността за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи.

Външният министър уточни, че от вчера четири български задгранични представителства са оборудвани с пос терминали, за да може да се плаща за дадена услуга и с карта. Така по думите ѝ гражданите ще могат много по-удобно и по-бързо да свършват работата си.

Захариева коментира и договора за добросъседство с Македония. Според нея за последните 12 години западната ни съседка не е отворила нито една глава от преговорите за влизане в Европейския съюз. Именно заради това България щяла да помага с каквото може.

"Нашето послание беше да ни помогнат, за да може и ние да им помогнем. Реформите са много важни, но няма как ние да правим реформите в чужда държава", каза още Захариева.

за 49%  против 51%  65 гласували


rss
Посети форума