навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Пострадали от наводнението в Бисер съдят държавата за над 2 млн. лв

Източник: mediapool.bg 31.07.2017 0 - A +

Пострадали от наводнението в Бисер съдят държавата за над 2 млн. лв Снимка: bgnes.com

  Искове за над 2 милиона лева са завели пострадали от наводнението в село Бисер. Става дума за около 30 граждански иска, заведени срещу община Харманли и Министерството на отбраната, съобщи вестник “Сега“.

Има и дела за шестцифрени суми - едно от тях е за 500 хил. лв., има и за над 100 хил. лв. Средната цена на исковете е около 70 хил. лв. В повечето случаи ищците са освободени от плащането на 4-процентната съдебна такса.

Хасковското село Бисер бе пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир "Иваново". Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината.

Исковите молби на пострадалите са идентични. В тях се твърди, че с бездействието на отговорните служители от общината и министерството, които са стопанисвали язовира, се е стигнало до срутването на язовирната стена. В едно от делата, например, семейство претендира за 65 хил. лв. за унищожения недвижим имот, още 10 хил. лв. за погинала покъщнина и по 5000 лв. нематериални вреди за изживения стрес, разочарование, неудобство от загубата на имуществото си.

От МО оспорват исковете с аргумента, че язовирът не е тяхна собственост и не го стопанисват. От общината обаче твърдят, че МО притежава съоръжението и затова те не са могли да правят нищо по него.

Всички дела са заведени от един и същ шуменски адвокат ден преди февруари т.г. да изтече 5-годишната давност. Той е същият, който представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.

Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова – бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли.

Това може да даде повод на гражданските съдии да спрат делата за обезщетения в очакване на окончателна присъда срещу Узунова. Магистрати допуснаха, че спирането може да бъде отменено от горната инстанция, тъй като исковете не са срещу областната управа, а срещу МО и общината.

Ако прокуратурата беше повдигнала обвинението на Узунова преди да изтече давността за исковете, вероятно гражданските дела щяха да бъдат насочени към областната управа, допускат съдии, цитирани от “Сега“.

за 48%  против 52%  66 гласували


rss
Посети форума