навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Делото за изгарянето на битови отпадъци в ТЕЦ София отново в съда

Екологично сдружение "За Земята" 27.06.2017 0 - A +

Делото за изгарянето на битови отпадъци в ТЕЦ София отново в съда

На 28 юни 2017 г. от 15:30 часа в Административен съд София-град ще се състои четвъртото заседание по делото за процедурата по ОВОС за инсталацията за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ София – дело №9070/2015 г.


Делото е образувано по жалби на граждани и НПО. На предишното заседание съдът постанови провеждане на съдебно-техническа експертиза с въпроси дали правилно е отразена цялата засегната общественост, дали правилно е определено минимално допустимото отстояние от жилищни сгради и др.

Въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката

на ТЕЦ-София. 

Горното е повод за сериозни притеснения, тъй като поради липсата на работеща система за разделно събиране в столицата, може с голяма сигурност да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества. Решението за подробен устройствен план на инсталацията, прието през 2016 г., също е обжалвано, а иначе сагата с боклука на София върви повече от 10 години.

Междувременно Столична община прие програма за подобрението на качеството на атмосферния въздух 2015 – 2020, въпреки че голяма част от съветниците в СОС гласуваха за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци, която да отделя десетки тонове фини прахови частици ежегодно.

От сдружение "За Земята" подготвиха анимация, която показва в детайли рисковете от изгарянето на отпадъци в София.

 



за 49%  против 51%  1005 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума