навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Преговорите за Брекзит започнаха в Брюксел

Източник: mediapool.bg 19.06.2017 0 - A +

Преговорите за Брекзит започнаха в Брюксел
Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние даде в понеделник началото на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз в присъствието на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис.
 
"Днес ние започваме преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз", заяви тържествено Барние, след като стисна ръката на Дейвис. 
 
Той уточни, че целта на тази първа среща ще бъде определяне на приоритетите и програмата на преговорите.
 
Очакването е Великобритания да излезе от ЕС в края на март 2019 г., две години след официалното задействане на процедурата за Брекзит от министър-председателката Тереза Мей на 29 март. 
 
Барние коментира, че Великобритания иска да постигне с Европейския съюз споразумение, каквото няма друго в историята.
 
"Пътят е дълъг, но нашата дестинация е ясна: дълбоко и специално партньорство между Обединеното кралство и ЕС, споразумение, каквото няма друго в историята", посочва Дейвис в декларация, публикувана преди пристигането му в Брюксел.
 
Британският външен министър Борис Джонсън от своя страна заяви, че ще се стреми към "позитивен и конструктивен" тон в преговорите и добави: "Повече неща ни свързват, отколкото ни разделят", съобщи Ройтерс.
 
Британският външен министър Борис Джонсън заяви от своя страна, че преговорите за Брекзит, започващи дн трябва да подготвят почвата за "дълбоко и специално партньорство", каквото Лондон иска да поддържа занапред с ЕС.
 
Преди днешната среща в Люксембург на външните министри от съюза Джонсън изрази надежда, че преговорите ще доведат до "щастлива развръзка", която да е "от полза и за двете страни".
 
"Най-важното сега е да е гледаме към хоризонта, да мислим за бъдещето и за ново партньорство - дълбоко и специално партньорство, което искаме да изградим с нашите приятели", каза той.
 
Зам.-външният министър на Германия Михаел Рот  заяви от своя страна, че ЕС не иска да наказва Великобритания за това, че напуска ЕС, но подчерта, че Брекзитът не е от полза нито за Обединеното кралство, нито за ЕС.
 
Той посочи пред Инфорадио, че "ЕС, разбира се, иска да защити интересите си, но в същото време няма намерение да наказва Великобритания".
 
Рот каза също, че Брекзит ще е "много, много трудна операция" и че излизането на Обединеното кралство не само няма да подобри нещата, а ще ги направи още по-трудни. "И ние искаме да разрешим трудните неща колкото е възможно по-добре".
за 42%  против 58%  81 гласували


rss
Посети форума