навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Втори опит за спиране на връщането на делата

Източник: mediapool.bg 08.06.2017 0 - A +

Втори опит за спиране на връщането на делата

Втори опит за прокарване на законодателни промени, с които да се сложи край на постоянното връщане на делата за доразследване прави правителството.

На заседанието в четвъртък Министерският съвет одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които да ускорят хода на делата, съобщи правителствената информационна служба. Предложението е на правосъдния министър Цецка Цачева.

Те бяха одобрени и от предишния кабинет на Бойко Борисов, но не успяха да минат през парламента, заради предсрочното му разпускане.

Промените в НПК въвеждат "специално разпоредително заседание на съда", на което да се дават препоръки по нарушения на прокуратурата при разследването. Така трябва да се сложи край на постоянното връщане на дела за доразследване. В момента връщане може да има дори и във втората съдебна фаза.

Всички дела за корупция срещу депутати, министри, директори на агенции и магистрати вече да се гледат само от Специализирания наказателен съд, предвиждат още промените.

Въвежда се и бързо досъдебно производство от 14 дни за престъпления, по които максималните наказания са до 3 години затвор. Прокурорът ще решава кога делото да се гледа по ускорена процедура. Освен него, пострадалият от престъплението, също ще има право да иска бърз процес.

С промените се въвежда и дистанционен разпит на вещо лице от съда.

Предвижда се още незабавно изпълнение на съдебните решения на последна инстанция. Върховният касационен съд ще изпраща незабавно препис от решението си на прокуратурата, за да бъде задържан престъпникът веднага след издаване на присъдата и да не може да избяга от наказанието, каквито случаи имаше през последните години по знакови дела.

за 38%  против 62%  477 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума