навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Съдът окончателно реши: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

Източник: mediapool.bg 30.05.2017 0 - A +

Съдът окончателно реши: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен Снимка: mediapool.bg

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови окончателно, че референдумът на Слави Трифонов по изборни въпроси не е задължителен. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано.

Съдебният акт на ВАС е от вторник и в него магистратите потвърждават решението на колегите си от тричленния състав през февруари. Тогава към преброените от ЦИК гласове бяха добавени допълнителни 500. Въпреки това обаче броят им не достига определения по закон минимум, с който решението от допитването трябва да придобие статут на закон.

Делото бе на последна инстанция, след като инициативният комитет на "Шоуто на Слави" обжалва решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен съд от началото на тази година, с което референдумът, иницииран от предаването, не беше признат за задължителен заради липсващи гласове.

Тогава ВАС прие, че Централната избирателна комисия не е преброила около 490 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа. В последствие петчленният състав на ВАС отказа да назначи допълнителни експертизи. Магистратите сметнаха и че не е нужно да преброяват бюлетините за пореден път.

След предсрочните избори на 26 март шоуменът даде срок от две седмици на новия парламент да започне да разглежда въпросите от референдума, а до два месеца да приеме всички искани поправки, след което да се разпусне и да се организират избори по новите правила. В противен случай Слави Трифонов обеща протести пред Народното събрание, намеквайки, че на тях може да дойдат над 2 милиона души, които са подкрепили исканията на референдума.

Заканите му бяха охладени от ръководството на бТВ, което спря предаването, в което Слави Трифонов отправя ултиматума си и го обвини, че употребява телевизионния ефир за лични политически амбиции. Водещият на свой ред обвини ръководството на бТВ в цензура и предприе индивидуални едночасови протести пред парламента, съпровождан от част от екипа си, охраната и малка група привърженици. Демонстрациите на Слави приключиха в деня, в който ГЕРБ внесе законопроекта си за въвеждане на чист мажоритарен вот, както поискаха гражданите, гласували на референдума.

Досега обаче проектът не е разпределен в ресорната правна комисия. Знае се също, че БСП подготвя свои предложения за смесена избирателна система – пропорционална и мажоритарна. А по време на протестите на Трифонов пък стана ясно, че той е готов да отстъпи от първоначално прокламираните от него радикални идеи.

за 52%  против 48%  1174 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума