навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Прокуратурата поиска заличаване на първата партия на Марешки

Източник: Mediapool.bg 06.04.2017 0 - A +

Прокуратурата поиска заличаване на първата партия на Марешки Снимка: bgnes.com

Прокуратурата внесе в четвъртък искова молба в Софийския градски съд (СГС) за прекратяване дейността на една от двете политически партии, които оглавява варненският бизнесмен Веселин Марешки.

Малко преди предсрочния вот на 26 март стана известно, че лидерът на "Воля", която премина 4-процентната бариера и влезе в парламента, е ръководител и на друга политическа формация - "Национално движение свобода и демокрация" (НДСД). Прокуратурата започна проверка след сигнал на ЦИК.

Според държавното обвинение партията не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г. Друг мотив е, че повече от пет години от последната ѝ съдебна регистрация не е участвала в избори. Прокуратурата твърди, че "Национално движение свобода и демокрация" не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган съгласно Закона за политическите партии (ЗПП) и устава на партията не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Въпреки че с аргументите си прокуратурата на практика потвърждава версията, която Марешки обяви преди изборите, държавното обвинение не отчита факта, че варненският бизнесмен всяка година е дарявал пари на НДСД.

Прокуратурата не споменава, че според ЗПП гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия, само ако не членува в друга партия. В нормативния акт обаче не е предвидена изрично възможността за реакция на прокуратурата или друга институция, когато даден член на партията едновременно с това е член и на друга партия, дори и ако той е едновременно председател на две партии.

за 48%  против 52%  515 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума