навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Прокуратурата: Има гласни доказателства срещу Илко Семерджиев

Източник: Mediapool.bg 04.04.2017 0 - A +

Прокуратурата: Има гласни доказателства срещу Илко Семерджиев Снимка: Mediapool.bg

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление. Това каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова във вторник пред бТВ.

В понеделник специализираното звено „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура привлече министъра като обвиняем за престъпление против реда на управлението. Според магистратите той е заплашил с уволнение директора на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, ако не назначи посочено от него лице за заместник-директор в Агенцията. Според Стоименова обаче лицето е било в конфликт на интереси.

Семерджиев обаче има друга версия за събитията, според която той е жертва на масиран натиск, организиран от Стоименова през различни канали, така че да не бъде сменена от поста, въпреки, че служебният министър е открил пропуски в работата й. "Обвиненията срещу мен са в стил "гузен негонен бяга", твърди той.

“Конкретните заплахи, които Семерджиев е отправил, са: “Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща“. Това е част от разговора и част от формата на принуда, които той е използвал. Преди това е поискал оставката на Стоименова, а тя е отговорила, че няма да си я подаде. Със заплашителен тон министърът е уточнил, че очаква на 27 март тя да назначи посоченото ѝ лице за свой заместник и че секунда повече няма да я чака. Така че има няколко думи с изключително заплашителен и настоятелен тон, които ние възприемаме като заплаха“, каза Арнаудова.

Няма запис на този разговор, не са използвани специални разузнавателни средства, но имаме свидетели и очевидци. С гласни доказателства смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление, посочи тя.

Според нея не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници и щом не е имало такива, очевидно не се е налагало.

Лицето, за което Семерджиев е настоявал да бъде назначено, е било в конфликт на интереси с поста, тъй като проверката на Стоименова в интернет и Търговския регистър е показала, че той е собственик на няколко дружества, всички в областта на здравеопазването, които са подотчетни на агенцията. Тоест едно подотчетно лице ще стане контрольор, обясни Арнаудова.

за 49%  против 51%  550 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума