навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Проверката срещу Димитър Узунов го оневини за склоняване към лъжесвидетелстване

Източник: Mediapool.bg 30.03.2017 0 - A +

Проверката срещу Димитър Узунов го оневини за склоняване към лъжесвидетелстване Снимка: Mediapool.bg

Проверката за склоняване към лъжесвидетелстване, която Софийската районна прокуратура (СРП) водеше срещу представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов го е оневинила, става ясно от отговор на държавното обвинение до "Дневник".

От СРП уточняват, че вече са изпратили материалите по случая на колегите си от Софийската градска прокуратура (СГП) със заключение, че са налице данни за лъжесвидетелстване от магистрат.

Очевидно става въпрос за съдия Люба Петрова, която в края на октомври м.г. даде показания по делото срещу колегата й Евелин Драганов от Раднево, обвинен в заплаха за убийство на деловодителка. От тях се разбра, че Узунов я е карал да свидетелства срещу Драганов с обещание, че ще ѝ помогне по нейно наказателно дело.

От прокуратурата обаче засега отказват да потвърдят дали наистина са се фокусирали върхи съдия Петрова, подозирайки я в лъжесвидетелстване срещу Узунов.

По време на заседание по делото срещу Евелин Драганов защитата поиска от съда да бъдат приложени специалните разузнавателни средства (СРС), използвани срещу съдията. Петрова твърди, че от тях ще стане известно, че е разговаряла с Узунов. Съдът реши, че ще изиска протоколите.

По време на досъдебното производство Петрова е твърдяла, че е присъствала на заплахите. В съдебна зала обаче заяви, че не знае какво се е случило, не е присъствала на конфликта, но е била убедена да каже обратното.

"Бях убедена да свидетелствам по този начин, защото срещу мен също има образувано наказателно дело и конкретно бях убедена от висши магистрати, специално от г-н Димитър Узунов, че трябва да свидетелствам по този начин, за да може в замяна да ми помогне по делото, което е образувано срещу мен. Многократно съм провеждала разговори с Димитър Узунов в гр. София, в гр. Стара Загора. Като доказателство за тези разговори, всъщност тези разговори се съдържат и в протоколите от веществените доказателства, понеже спрямо мен бяха прилагани СРС", свидетелства Люба Петрова пред съда.

Съдийката е обвинена в извършването на четири престъпления – за длъжностно престъпление, подбуждане към лъжесвидетелстване, лъжесвидетелстване и за нарушение на Закона за кредитните институции. Отстранена е от длъжност на 17 декември 2014 г.

Димитър Узунов, станал известен като "човека на Бойко" във ВСС от записите по "Яневагейт", отрича нейните твърдения. Според него става дума за целенасочена кампания, с която се прави опит да се урони доброто му име и авторитет като член на ВСС.

за 44%  против 56%  721 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума