навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Сотир Цацаров поиска отстраняването на трима прокурори

Източник: Vesti.bg 29.03.2017 0 - A +

Сотир Цацаров поиска отстраняването на трима прокурори Снимка: Vesti.bg

Сотир Цацаров внесе предложения в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарни производства срещу ръководителя на Районната прокуратура във Варна - Цветанка Гетова, и срещу заместничката ѝ Милена Даскалова.

Главният прокурор поиска тяхното отстраняване. 

Причината

В хода на проверка във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016 г. жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град, че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, я заплашил с убийство.

Мъжът вече е осъждан за убийство на първата си съпруга.

Разследващият полицай уведомил Районната прокуратура в града и Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в Първо РУ на МВР дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Цветанка Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова. Двете се срещнали с началника на районното, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото.

След това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент, Милена Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова,

които започнали да задават въпроси на свидетелката.

Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави "залепена като гербова марка".

Прокурорките разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова ѝ заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати", както и че не това е начинът да се защити, защото той може да продължи да я тормози.

Позволила си и препоръка към свидетелката - да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него. Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си.

Обяснила, че е била твърде емоционална и не е обмислила какво прави. Казала е още, че вече не се страхува за живота си.

С постъпката си двете са извършили редица дисциплинарни нарушения, сред които участие в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право; прекъсване на процесуално-следствени действия; недопустими изявления и коментари по отношение на пострадалата и др.

Днес Сотир Цацаров поиска отстраняването и на Чавдар Чавдаров - зам.-районен прокурор в Кърджали

Чавдаров е извършил нарушение по Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА).

На 13 март тази година на тел. 112 са постъпили сигнали за това, че двама бракониери товарят чували с мрежи и риба в зелен джип до моста за с. Лисиците. Сигналът е предаден на РУ на МВР - Кърджали и на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури гр.Кърджали.

Всяка от уведомените служби изпратила свой екип от служители за проверка на сигналите. Служителите на ИАРА първи забелязали автомобила, за който били подадени данните.

Автомобилът е пресрещнат и спрян от полицейски патрул. При извършената проверка е установено, че той е собственост и се управлява от заместник районния прокурор на РП Кърджали, а в багажника му били открити найлонови чували, пълни с рибарска мрежа и риба. При измерването било установено, че рибата била с общо тегло 40,800 кг. – 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

за 46%  против 54%  635 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума