навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Прокуратурата е изплатила над 7 млн. лв. обезщетения за загубени дела през 2016 г.

Източник: Mediapool.bg 20.02.2017 0 - A +

Прокуратурата е изплатила над 7 млн. лв. обезщетения за загубени дела през 2016 г. Снимка: bgnes.com
Прокуратурата е изплатила 7 119 063 лева за обезщетения по загубени дела по закона за отговорността на държавата и общините през 2016 година. Това се разбира от отговор на държавното обвинение по закона за достъп до обществена информация до електронното издание dnevnik.bg.
 
В тази сума не се включват сумите по дела, по които България е била осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Към края на година прокуратурата е имала да плаща още над 39 хил. лв. обезщетения, като върху тях се трупат лихви.
 
Справката, предоставена на "Дневник", включва 397 дела, като най-старото е от 2010 г. 
 
От една страна голямата сума на обезщетенията показва, че се задържа тенденцията през последните години гражданите да търсят правата си срещу незаконосъобразни действия на разследващите или ако срещу тях е било започнало разследване, което в крайна сметка е прекратено.
 
Всяка година сумите, които прокуратурата трябва да плати за обезщетения нарастват. Едно от най-резките увеличения е през 2012 г. - почти тройно в сравнение с предходната година, когато са били за 1,67 млн. лева. През 2010 г. пък прокуратурата е била осъдена да плати 852 000 лева.
 
През 2016 година бюджетът на държавното обвинение е бил малко над 200 млн. лв. Парите им за тази година бяха увеличени с около 16 млн. лв.
 
Сред неизплатените над 30 хиляди лева обезщетения има дело от 2011 година на Районен съд Сливен. 
 
То е заведено от двама души, които са били задържани през 2010 г. за 72 часа заради обвинение в изнудване. Година по-късно разследванията са прекратени поради недоказаност. В решението на съда, с което се постановява обезщетение става известно, че един задържаните, които са били мъж и жена - свидетелства, че в деня на ареста ѝ котката, която има от 10 години избягва, като тя така и не е открита.
 
"Освен това ареста и неоснователното разследване е оказало негативно влияние върху психиката и личностния авторитет на техния син, който е студент на който непосредствено след тези събития са направили операция на жлъчката, като споделя, че това е най-вероятно от преживяния стрес, като споделя, че същият е разбрал след няколко дни от задържането на техните родители. От тогава и синът им и те самите са отчаяни, депресирани а на ищеца Д. зъбите започнали да падат, както и косата му започнала да пада на кичури". По това дело сумата е над 6 хил. лева.
 
за 48%  против 52%  695 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума