навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Прокуратурата разследва служители от Министерството на външните работи

Източник: Mediapool.bg 20.01.2017 0 - A +

Прокуратурата разследва служители от Министерството на външните работи Снимка: Mediapool.bg

Софийската градска прокуратура е започнала разследване срещу ръководни длъжностни лица от Министерството на външните работи (МВнР), съобщиха от държавното обвинение.

Производството е за безстопанственост и длъжностно престъпление.

Поводът за образуване на разследването е договор за служебните пътувания на администрацията на министерството – самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки.

Според прокуратурата вместо да обяви обществена поръчка и да спази закона, външно министерство е сключило договор с фирмата, която обслужвала Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Така ведомството на министър Даниел Митов е било ощетено със 148 000 лв., посочват от прокуратурата.

Министерството на външните работи е сключило две споразумения със земеделското ведомство. Едното е от 15 януари 2016 г., а другото от 22 април 2016 г. По силата на подписаните споразумения Външно министерство са ползвали услугите на търговското дружество, избрано от МЗХ за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ."Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки", е посочено в съобщението на прокуратурата.

В него се казва, че в резултат на това настъпилата щета за МВнР е 148 хил. лв., защото Външното министерство не се е възползвало от отстъпките и ваучерите, които фирмата предлагала, въпреки че имали такава възможност.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ.

Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая.

Ще бъде назначена икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Освен за безстопанственост, прокуратурата разследва и дали има извършено длъжностно престъпление.

Разследването се води от следователи. Даден е двумесечен срок за приключването му.

за 51%  против 49%  675 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума