навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Дянков обвинен, че в ЕВН-сделката осигурил милион за Прокопиев

Източник: Mediapool.bg 13.01.2017 0 - A +

Дянков обвинен, че в ЕВН-сделката осигурил милион за Прокопиев Снимка: bgnes.com

Бившият финансов министър Симеон Дянков получи в петък обвинение по делото за продажбата на държавния 33-процентов дял в ЕВН през 2011 г. Той трябваше да се яви в Столичното следсвтие идната сряда, но изненадващо отиде по-рано.

Според съобщение на Софийската градска прокуратура той е осигурил облага за близо 1.3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията – "Булблокърс", като за това свое действие бил подбуден от бизнесмена Иво Прокопиев, който притежава това дружество чрез компанията "Алфа Финанс Груп".

Два дни по-рано Прокопиев също получи обвинителен акт по това делo, като тогава държавното обвинение не даде никакви детайли. Дни преди края на 2016 г. по случая с борсовата приватизация на пакетите на държавата в електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЕВН наказателна отговорност бе потърсена тихомълком и от бившия икономически и енергиен министър Трайчо Трайков, който бе обвинен, че нанесъл щета от 20 млн. лв. със сделката.

Трайков заяви, че борсовата приватизация на акциите е била извън правомощията и контрола му, Прокопиев коментира, че въобще не разбира обвинението срещу него, Дянков и адвокатът му напуснаха без обяснения Столичното следствие, където бившият финансов министър бе привикан да дава показания.

Така Дянков се тръгна с обвинение за това, че в периода май 2011 г. - юни 2011 г. като министър, съучастие с Иво Прокопиев, който е бил подбудител, Дянков е превишил властта и правата си, за да набави облага за "Булброкърс" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв. в сделката за акциите в ЕВН.

От това деяние за настъпили немаловажни вредни последици за българската държава - 20 829 200 лв. имуществени вреди, посочват от държавното обвинение. Това според прокуратурата е престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на заместник министър-председател, Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД.

Според обвинението така Дянков е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да избере независимия оценител, както е по Закона за приватизацията. Посредникът по сделката "Булброкърс" занижил цената на акциите и така държавата била ощетена с 20 млн. лв.

При борсовата продажба през 2011 г. 33-процентния дял бе продаден за над 90 млн. лв., което бе 18 на сто над стартовата цена за предлагане на книжата.

Очаква се по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова да даде подробносит пред журналистите, както и да има коментари от страна защитника на Дянков – Марин Марковски.

за 46%  против 54%  677 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума