навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Прокуратурата вкара в съда делото срещу Ченалова

Източник: Mediapool.bg 02.12.2016 0 - A +

Прокуратурата вкара в съда делото срещу Ченалова Снимка: bgnes.com

Прокуратурата внесе в петък в съда делото срещу бившата съдийка от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Тя е обвинена в престъпление по служба и в документно престъпление, извършени по делото между фирмата "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ и Националната електрическа компания (НЕК).

Прокуратурата твърди, че съдия Ченалова е извършила цели 14 нарушения по това дело с цел да набави облага за частната фирма.

На 18 юли 2013 година частната компания е подала искова молба в Софийски градски съд срещу НЕК. Претенцията е за плащане на сумата от 6.46 милиона лева. За съдия е определена Румяна Ченалова. Държавното обвинение твърди, че съдийката е насрочила за разглеждане делото, без фирмата да си плати държавната такса в размер на 258 396 лв.

Малко по-късно съдия Ченалова е издала обезпечителна заповед за сумата от 6.46 млн. лева в полза на "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци". Това е довело до запориране на тази сума от сметките на НЕК.

На 15 октомври същата година частната фирма е увеличила исковата си претенция към НЕК с 4.4 милиона лева. Компанията отново не е платила дължимата държавна такса, която е била в размер на още 175 708 лв.

"Според събраните доказателства целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105.14 лв., представляващи невнесени държавни такси за разглеждане на исковата претенция срещу НЕК", се казва в съобщението на прокуратурата.

По същото дело Ченалова е обвинена и за нанесени поправки в протокола от едно от съдебните заседание. Прокуратурата твърди, че тя не е изслушала наличния звукозапис и обясненията на съдебния секретар, участвал в това съдебно заседание. Вместо това е отразила поправки в протокола безкритично, както това се е искало от "ОЕТ – Енергийни търговци“ ООД.

"От деянието са настъпили и значителни вредни последици - още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на Софийски градски съд", се казва в обвинителния акт срещу Ченалова.

Накрая е установено, че съдия Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание. Става дума за протокол от проведено открито съдебно заседание по същото дело. Съдийката написала в протокола, че при проведено съдебно заседание пред съда са били представени три броя фактури с получател ищеца по делото (ОЕТ) и едно преводно нареждане. Ченалова е написала в протокола, че е констатирала идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото.

за 52%  против 48%  495 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума