навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

БХК сезира главния прокурор, че затварянето на бежанците в Харманли е незаконно

Източник: Mediapool.bg 30.11.2016 0 - A +

БХК сезира главния прокурор, че затварянето на бежанците в Харманли е незаконно Снимка: Mediapool.bg

Български хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до главния прокурор с искане за разследване на законността на решението да се ограничи напускането на търсещите закрила на Разпределително-приемателния център (РПЦ) в Харманли, които в огромното си мнозинство са здрави хора.

“Съгласно съобщение на интернет страницата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), ограничението е наложено със заповед на председателката на ДАБ и е “превантивна мярка“. Това е в разрез със Закона за здравето, както и с Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Предприемането на мерки по Закона за здравето е в компетентността единствено на министъра на здравеопазването, а не председателя на ДАБ. Роля в координацията на мерките има и главният държавен здравен инспектор“, посочват от БХК.

От Хелзинския комитет посочват, че Закона за здравето дава възможности за лишаване от свобода (“задължителна изолация“) на заразоносители и инфекциозно болни в определени хипотези. Това е в съответствие с едно от легитимните основания по Конвенцията за правата на човека.Тези възможности са две – в болнично заведение и в домашни условия. Във всички тези случаи задължителната изолация се осъществява с разпореждане на медицински лица (ръководителите на лечебните заведения и личния лекар).

По-важно, предвид фактите по настоящия случай обаче, е това, че Законът за здравето допуска лишаване от свобода (“задължителна изолация“) само на заразоносители и на болни хора, а това, че те са такива, следва да се докаже и в никакъв случай не може да се презумира. Това произтича от високия статут, който правото на лична свобода и сигурност има в международното право.

Нито конвенцията, нито Законът за здравето допускат лишаване от свобода с превантивна цел на здрави хора, каквито са огромното мнозинство от настанените в РПЦ-Харманли. Поради това, макар да е допустимо изолирането на заразно болни или заразоносители от медицински лица в специално оборудвани за целта помещения вътре в РПЦ-Харманли, е категорично недопустимо и представлява както противозаконно, така и произволно лишаване от свобода ограничаването на напускането на центъра от всички негови обитатели, които в огромното си мнозинство са здрави хора.

В писмото се обръща внимание, че след издаването на заповедта на председателя на ДАБ в центъра продължиха да се настаняват здрави хора, както и от него да се извеждат хора за трансфер в други центрове, който факт сам по себе си подронва заявената цел на мярката – да се опазят от действителни или предполагаеми зарази други лица. “Превантивната цел“ на мярката, наложена от председателя на ДАБ, на практика превръща този център в концлагер – място за масово произволно лишаване от свобода.

за 52%  против 48%  483 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума