навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Oфанзивата на прокуратурата продължава: Ненчев обвинен, че е отказал да работи с руснаците за МиГ-овете

Източник: Mediapool.bg 23.11.2016 0 - A +

Oфанзивата на прокуратурата продължава: Ненчев обвинен, че е отказал да работи с руснаците за МиГ-овете Снимка: bgnes.com
Oфанзивата на прокуратурата срещу министри в оставка очаквано настигна и министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, който бе обвинен в престъпление по служба заради ремонта на старите съветски изтребители МиГ 29. След едночасовата си визита в столичното следствие Ненчев коментира, че е озадачен от поведението на прокуратурата, която го обвинила, че е "накърнил“ руските интереси.
 
"На мен ми е малко странно, дори да не кажа смешно, че съм накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ”, коментира Ненчев, като добави, че не е притеснен.
 
Адвокатът му Радан Кънев уточни, че засега само е повдигнато обвинението, но все още не са предявени материалите по делото. 
 
"Стил на прокуратурата в България е да прави ПР стратегия от досъдебни производства. Не е наш стил", коментира Радан Кънев.
 
Военният министър в оставка допълни, че "натискът към него бил огромен за това, че защитава интересите на държавата, след като е станал министър".
 
"Затова, че съм се придържал строго към българския национален интерес и към интересите на нашите партньори, т.е. към Алианса, към който самите ние принадлежим. Обезпокоително е всичко това, което се случва", каза той.
 
Прокуратурата твърди, че Ненчев скрил в каса два договора с АО "РСК МИГ“ 


Държавното обвинение твърди, че Ненчев е извършил особено тежко престъпление по служба, като съзнателно не е привел в изпълнение договори с АО "РСК МИГ“ за удължаване на ресурса на два двигателя и за ремонт на други два и кутия за самолетен агрегат за изтребителите МиГ 29 на обща стойност 3 773 000 евро.

Според твърденията на прокуратурата срещу Ненчев са събрани доказателства, че между 5 май и 9 септември 2015 г. последователно давал указания на заместничката си Десислава Йосифова да държи въпросните два договора в служебната си каса.

"И да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ“, посочват от обвинението.

Според разследващите въпросните два договора са били подписани от Министерство на отбраната и РСК МиГ. В същото време обаче не става ясно защо руснаците не са потърсили правата си, ако договорите наистина вече са били подписани. 
 
Прокуратурата вади класифицирана информация
 
Според разследващите министърът в оставка с действията си е провокирал опасност от "допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност“.
Настъпили са значителни вредни последици за армията – "спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година“.
 
Интересна подробност е, че МО от години твърди, че информацията колко точно летят българските пилоти е строгосекретна и оповестяването й би означавало законово нарушение.
 
"Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ 29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци“, обявиха от Софийската градска прокуратура.
 
От обвинението не уточняват на каква точно експертиза се основава това твърдение.
 
На Ненчев е определена най-леката мярка за неотклонение – "подписка“.
 
Руснаците и сделката с Полша?
 
В края на м.г. Николай Ненчев се отказа от услугите на руснаците, които поддържаха изтребителите МиГ 29 досега, и сключи договор с Полша за ремонт на шест двигатели за старите съветски машини.
 
Идеята на военното министерство бе така да се заобиколи стопроцентовата зависимост на българската бойна авиация от Русия, за което НАТО настоява от години. Освен това Ненчев твърди, че условията на поляците са по-изгодни от руските, а допълнителни плюсове в избора им е режимът на европейски санкции към Москва.
 
Споразумението с Полша бе ратифицирано от парламента. То бе подкрепено от ГЕРБ, ПФ, РБ, ДПС и няколко депутати от БДЦ. "Атака" и "БСП лява България" бяха "против". АБВ не участваха в гласуването.
 
Решението на Ненчев очаквано предизвика остра реакция от страна на Москва, която заплаши да оспори договора в съда. Според руснаците само те имат лиценз да извършат ремонта.
 
Ненчев искаше да подпише с Полша и ново споразумение за цялостната поддръжка на самолетите, но се оказа, че тя няма капацитет да я поеме.
 
Още през май тази година Ненчев бе разпитан от Софийската градска прокуратура (СГП) за обстоятелствата около договора с Полша. Тогава той обясни, че сделката е била одобрена от Министерския съвет и ратифицирана от парламента. Към момента публично не са известни основанията за проверката, нито кои аспекти на споразумението за МиГ-овете се проверяват.
 
Споразумението с Полша предвижда удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигатели за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС) за над 6 млн. евро. След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.
 
Какво стана?
 
В крайна сметка Ненчев не подписа споразумение за цялостната поддръжка на самолетите с Полша и преди няколко седмици МО отново се върна в руската орбита, като министерството закупи двигатели за изтребителите отново от Русия, но през български посредник.
 
Прокуратурата вече обвини здравния министър в оставка Петър Москов и заместника му Адам Персенски заради размяната на ваксини с Турция. По случая прокуратурата привика за обяснения и всички останали министри, подписали решението на правителството.
за 53%  против 47%  590 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума