навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Прокуратурата се прицели в Москов за бартера на ваксини с Турция

Източник: Mediapool.bg 18.11.2016 0 - A +

Прокуратурата се прицели в Москов за бартера на ваксини с Турция Снимка: Mediapool.bg

Софийската градска прокуратура готви обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов и двама негови заместници заради бартера на ваксини с Турция, съобщи "Правен свят". Москов е призован да се яви в следствието следващата седмица.

Потърсена за коментар, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова е заявила само: "Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник."

Прокуратурата образува досъдебно производство за бартера на ваксини между България и Турция през април, но обвиненията идват едва сега, след като правителството на Бойко Борисов вече е в оставка. Петър Москов бе сред най-важните и подкрепяни министри на Борисов, особено след като в края на миналата година избра да остане в правителството след оттеглянето на партията си ДСБ в опозиция.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките на “Пентаксим“ по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат няколко пъти на имунизация срещу тези заболявания.

За да не останат децата без имунизации се стига до дарението на 100 000 дози от ваксината “Пентаксим“ от Турция, в замяна на която страната ни предостави 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произведени от държавната фирма “Булбио“.

През април главният прокурор обяви, че предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини.

Според здравния министър Петър Москов бартерът е изгоден за страната ни, тъй като на правените преди това търгове "Пентаксим" е купуван за 54 лева опаковката, а Турция е оценила дарените ваксини на 15 долара опаковката. Според разчетите на здравното министерство дарените от България 5 млн. дози БЦЖ възлизат на 400 000 лева, докато дарените от Турция ваксини “Пентаксим“ - на 1.5 млн. долара.

Какви точно ще бъдат обвиненията срещу Москов и заместниците му предстои да стане ясно следващата седмица.

В петък с обвинение се сдоби и директор в държавната фирма за ваксини “Булбио“, но за друг казус – с незаконно производство за турската компания “Тюрк Илач“. Прокуратурата е повдигнала обвинение за безстопанственост на ръководителя на производствения отдел на “Булбио“ Росен Алексиев. Обвинението е заради разкритото незаконно производство на фирмата в “Люлин“ без разрешение от Агенцията по лекарствата.

През септември здравният министър Петър Москов уволни директора на “Булбио“ Любомир Димитров заради разкритото нарушение.

При проверка на прокуратурата в склада в Люлин са били открити над 1 млн. “голи ампули“ ТетаДиф без етикети и информация какво съдържат, за които не са представени документи и които е трябвало да тръгнат за Турция.

Ваксините бяха иззети, а случаят бе приобщен към старото досъдебно производство относно бартера на ваксини между България и Турция.

за 48%  против 52%  484 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума