навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Година след кибератаките, ДАНС не е предала нищо на прокуратурата

Източник: Mediapool.bg 07.11.2016 0 - A +

Година след кибератаките, ДАНС не е предала нищо на прокуратурата Снимка: Mediapool.bg

Една година, след като редица сайтове на държавни институции станаха обект на кибератаки по време на местните избори м.г. ДАНС, на която бе възложено да установи откъде идват хакерските набези, не е предала нищо на прокуратурата.

Това става ясно от отговор на агенцията на запитване на Mediapool по случая.

Вместо да стигнат до конкретни доказателства за извършителите, агентите просто са събрали информация, която е "систематизирана и обобщена и е послужила като основа за извеждане на превантивни мерки с цел противодействие на нови кибератаки".

"Изготвени са и препоръки до ключови ведомства за отстраняване на установените дефицити. Изводите от извършения анализ след проведените кибератаки допълнително ускориха транспонирането на европейски директиви в българското законодателство по темата, разширяващи възможностите за търсене на наказателна отговорност от извършителите на подобни атаки", гласи отговорът на ДАНС.

Същевременно от държавното обвинение заявиха пред Mediapool, че нито в Софийската градска прокуратура, нито в районната или в специализираната са докладвани някакви материали по случая от агенцията.

Кибератаките срещу сайтове на ключови държавни институции започнаха на първия тур на местните изборите на 25 октомври миналата година. Тогава бяха сринати сайтовете на ЦИК, ГРАО, на министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите. Сайтът на МВР например е бил атакуван от над 500 милиона заразени компютри.

По време на втория тур на 1 октомври имаше втора вълна от атаки срещу държавни сайтове. Хакерите успяха да сринат интернет страниците на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", Националната агенция по приходите и Комисията за енергийно и водно регулиране, а сайтът на президентството работеше с големи затруднения.

Веднага след кибератаките от транспортното министерство оповестиха, че са сезирали ДАНС да разследва случая, който бе обсъден и от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Според неофициална информация тогава ДАНС са внесли доклад, според който кибератаките в изборния ден са с руски произход.

През април т.г. КСНС посвети специално заседание и киберсигурността и набеляза мерки за противодействие на киберзаплахите след като констатира, че у нас липсват минимални стандарти за киберсигурност.В тази връзка вицепремиерът Томислав Дончев обяви преди месец пред Mediapool, че институциите не само, че са изготвили план за реакция при нови кибератаки, но са провели и сухи тренировки.

за 48%  против 52%  427 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума