навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Кеворк Кеворкян пак ще бъде проверяван за реч на омразата

Източник: Mediapool.bg 11.07.2016 0 - A +

Кеворк Кеворкян пак ще бъде проверяван за реч на омразата Снимка: bgnes.com

Прокуратурата даде зелена светлина за възобновяване на проверката за използване на реч на омразата, която започна преди четири години срещу журналиста Кеворк Кеворкян. Сигналът до държавното обвинение бе подаден от журналистите Спас Спасов ("Дневник") и Кремена Будинова, съобщи Българският хелзински комитет, чийто представител е адвокат на жалбоподателите.

Прокуратурата е била сезирана за статиите на Кеворкян, озаглавени "Боклуци“, "Левски, Йото и циганите" и "Циганското нахалство", както и няколко авторски телевизионни предавания.

Статията "Боклуци" е по повод разпространена в социалните медии снимка на трима непълнолетни роми в провокативни пози с портрети на български исторически личности.

"Кеворкян ги нарича "цигански животни", пише за обявена от "тях" срещу "нас" "война" и "гнусна касапница", представя ги като заплаха за "българското", която трябва да бъде наказвана от властите.

Кеворкян нарича равните права на ромите "далавера", която застрашавала правата на българите. Твърди за заговор на ромите срещу българите, че младежите от снимката били добре облечени, защото българите се грижели за тях в собствен ущърб, стигматизира ромите като сексуални насилници, твърдяната липса на репресия срещу които била "овчедушие". Кеворкян представя ромите като подчовеци и в следващите си статии и предаванията", се казва в съобщението до медиите на БХК.

При подаването на сигнала преди четири години Софийските районна и градска прокуратура са отказали да образуват дело срещу Кеворкян. Аргументът е, че той не е целял да подбужда към дискриминация, а изразил "гражданска и журналистическа позиция". Прокуратурата допълва, че нямало данни за лица, които да са предприели действия на насилие, омраза или дискриминация срещу роми заради публикациите му.

Сега случаят стига до прокурора от Софийската апелативна прокуратура Людмил Коюмджиев, който отменя отказите на долустоящите прокурори. Той смята, че в материалите има данни за проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие или омраза.

Прокурорът отчита, че Кеворкян е известен журналист, а речта му е разпространена до широк кръг лица чрез средствата за масова информация. Той определя стореното от Кеворкян като "враждебно изказване" спрямо ромите, което провокирало и насърчило отрицателни обществени нагласи, видно от коментарите под статиите.

Според Коюмджиев речта на Кеворкян не е информативна и не прави обществено достояние конкретна обществено укорима постъпка на конкретни лица, а провокира вражда или омраза към ромския етнос. Сега случаят отново е върнат на Софийската районна прокуратура за нова проверка.

"Постановлението на прокурор Коюмджиев е един от малкото адекватни актове на прокуратурата по случаи на расистка реч на омразата. Като цяло прокуратурата си затваря очите пред такива деяния, особено когато жертвите им са роми и особено когато дейците са добре поставени. Надяваме се прокурорът да продължи така работата си в системата, която се отличава повече с институционален расизъм, отколкото с интелектуална честност по отношение на престъпленията от омраза“, коментира адв. Маргарита Илиева от БХК.

за 50%  против 50%  1012 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума