навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Бойко Борисов: Щяхме да влезем в Шенген, ако събитията у нас не се бяха развили така

Източник: Mediapool.bg 08.03.2013 0 - A +

Бойко Борисов: Щяхме да влезем в Шенген, ако събитията у нас не се бяха развили така Снимка: Sofia Photo Agency

Премиерът в оставка Бойко Борисов смята, че България е щяла да бъде приета в Шенгенското пространство следващата седмица, но "събитията, които се развиха в България, разбира се, тревожат всички и не само че правителството подаде оставка".

Това стана ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица, разпространена в петък, ден след като вътрешните министри на ЕС отново отложиха дебата за присъединяването на страната ни към Шенген заради съпротивата на част от държавите, включително и Германия. Те са на мнение, че София не е показала достатъчно резултати в борбата с корупцията и престъпността.

 

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих критикува остро София, като обяви, че заради оставащи проблеми с престъпността и корупцията, страната му не е склонна да подкрепи България и Румъния. Германският евродепутат от ЕНП Маркус Фебер пък коментира, че България и Румъния не отговарят дори на минималните критерии.

 

"Аз мисля, че и на този Съвет на 14-ти (Европейският съвет) щяхме да влезем и в Шенген по въздух, тъй като знаете, че само Холандия беше против и техният министър на европейските въпроси при посещението на Цветанов се изказа много ласкаво, че България е направила всичко. Но събитията, които се развиха в България, разбира се, тревожат всички и не само че правителството подаде оставка. Единствената причина да подадем оставка е да не се пролее и капка кръв", посочва пред министрите в сряда Борисов.

 

Твърдението на премиера в оставка е доста спорно на фона на това, че Холандия на няколко пъти опроверга информацията на пресцентъра на МВР, че е готова да "пусне" България в Шенген. Според дипломатически източници срещу членството на България и Румъния в момента са и Франция, Белгия, Финландия, Дания и Австрия.

 

Вицепремиерът в оставка Симеон Дянков използва правителственото заседание, а вероятно и публикуването на стенограмата от него, за да обяви, че германският канцлер Ангела Меркел била дала България за пример.

 

"Обръщам внимание и ще разпространим през вашите кабинети една, за мен много важна, реч на Ангела Меркел. Вчера вечер (вторник - бел. ред.) е говорила във Варшава относно предизвикателствата, които стоят пред Европа, пред Европейския съюз, икономическото предизвикателство за създаване на по-добър бизнес климат, за по-добра възможност за конкурентоспособност на европейски стоки спрямо стоки от другия свят. Това е от вчера вечер, но там тя също цитира на два пъти България и реших, че може да е интересен за вас начинът, по който я цитира", казва Дянков и продължава:

 

"В речта главно се говори за това, че в последните петнадесетина години всяка година Европа губи конкурентоспособност спрямо основните си конкуренти – Съединените щати, Китай, Бразилия и т. н. и в този ред на мисли също тя казва, че Германия има, за съжаление, малко съюзници в рамките на Европейския съюз, които мислят като Германия относно икономически и финансови въпроси, а само това е начинът - и дава примери за реформи от Германия. Само това е начинът да се постигнат по-добри инвестиции, по-висока конкурентоспособност и да се вдигнат доходите на хората. Като пример дава Полша и България – говоря за Източна Европа вече – като модели за култура на фискална стабилност и за начин, по който се работи година след година за развитие на икономиката и доходите на гражданите", посочва финансовият министър в оставка пред правителството.

 

Дянков пак се позовава на Меркел, според която инвестиции във всички нива на инфраструктурата са най-бързият начин за разкриване на работни места в условия на криза.

 

"Защото в тази инфраструктура максимален брой хора от самата икономика могат да работят. Друго важно, на което тя обръща внимание, е, че е равномерно или може, по-скоро, равномерно това да е разпределено по цялата територия на която и да било страна, докато голяма част от другите сектори са концентрирани в по-големите градове или в някои от местата", казва Дянков.

за 43%  против 57%  198 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума