навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Димитър Токушев стана председател на Конституционния съд

Източник: Mediapool.bg 04.03.2013 2 - A +

Димитър Токушев стана председател на Конституционния съд Снимка: Mediapool.bg

Съдиите от Конституционният съд (КС) избраха с таен вот в понеделник Димитър Токушев за председател на институцията. Той получи седем гласа от 12 възможни. Неговите конкуренти за позицията бяха двамата бивши зам.-председатели на Върховния касационен съд Румен Ненков и Благовест Пунев. Един съдия е гласувал за Цанка Цанкова.

Димитър Токушев влезе в КС от президентската квота през 2006 година. Той бе предложен за позицията тогава от Георги Първанов. Мандатът му като член на КС и негов председател изтича в края на следващата година.

Токушев е роден на 9 декември 1946 г. в Силистра. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет и започва кариерата си в съдебната власт като районен прокурор в Пирдоп. Токушев работи в държавното обвинение до 1976 година, когато започва и академичната си кариера.

Той става доцент през 1990 година и професор през 2004 година по история на българската държава и право в Юридическия факултет на Софийския университет. В момента е лектор в Софийския университет, Великотърновския университет и в Академията на Министерството на вътрешните работи. Токушев е бил декан на Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2006 година.

за 46%  против 54%  670 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума