навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Студенти, лекари и адвокати взимат безплатните 5000 електронни карти

Източник: Mediapool.bg 22.01.2013 2 - A +

Студенти, лекари и адвокати взимат безплатните 5000 електронни карти Снимка: Sofia Photo Agency

Първите 5000 електронни карти за достъп до над 1200 електронни услуги ще бъдат дадени на държавни служители, ИТ-специалисти, студенти, лекари, адвокати, журналисти. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща с ректори на 8 водещи университети у нас.

 

Електронните карти са част от проекта за въвеждане на е-правителство, който се финансира със 17 млн. лв. по оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК). Идеята е да бъдат направени 5000, с които да се тества системата, която трябва да предостави над 1200 услуги на гражданите и бизнеса по електронен път. По план е-управление трябва да заработи през март, като до лятото системата ще се тества. Плановете на правителството са в бъдеще личните карти, издавани от МВР да станат електронни, като това най-вероятно ще се случи не по-рано от 2015 г.

 

Студентите и докторантите ще получат безплатно 1000 карти за електронна идентичност. ”Това е стъпка от стратегическото партньорство на министерството с академичната общност в областта на електронното управление”, каза министър Московски. Студенти от водещите университети в България ще участват в тестването на регистъра за електронна идентичност и на функционирането на електронното ЕГН.

 

Останалите 4000 безплатни е-карти ще бъдат предоставени на представители на браншовите организации в областта на информационните технологии, на практикуващи лекари, журналисти, адвокати и нотариуси, както и на държавни служители, които са отговорни за предоставяне на електронни услуги.

 

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работи по два големи проекта в областта на електронното управление, които са финансирани от ОПАК, припомни зам.-министър Валери Борисов по време на срещата с ректорите. По единия се подготвя автоматичен обмен между 34 важни регистъра като имотен, кадастър, регистъра на особените залози и други. Пред финализиране са и 50 нови електронни услуги за жителите на Столична община.

 

Основната дейност по другия проект е разработването на електронната идентичност – т.нар. е-карти. Всяка е-карта ще има чип с уникален за всеки гражданин код и възможност за втори слот, който може да съдържа квалифициран електронен подпис, здравно досие, електронно портмоне и други, посочи Валери Борисов.

за 46%  против 54%  600 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума