навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Проверка на МС отпреди година уличила зам.-министър Светлана Боянова в нарушения

Източник: Mediapool.bg 09.01.2013 1 - A +

Проверка на МС отпреди година уличила зам.-министър Светлана Боянова в нарушения Снимка: Sofia Photo Agency

Зам. –министърът на земеделието Светлана Боянова, за която стана ясно, че е подписала документа за спорния парцел в Несебър, е била проверявана от инспектората на Министерския съвет по сигнал за нарушения в земеделското министерство, свързани с евросредства, съобщи БГНЕС, позовавайки се на документи, с които разполага.

Проверката е била възложена от премиера Бойко Борисов, като заключенията също са одобрени от него.

Сигналът за нея е от 4 ноември 2011 г., подаден от Маргаритка Астраджиева, която е била зам. – председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие. Копие от него е изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер.

В него се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки на Програмата за развитие на селските райони. Проверката е за дейността на заместник – министъра на земеделието и храните, на когото Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на дирекция "Развитие на селските райони".

Според написаното Боянова и нейният екип са правили опити за намеса в работата на комисия за оценка на стратегии за местно развитие, подадени от инициативните групи. Искала е информация за оценката и взетите решения. През юни 2011г. председателката на комисията е била повикана в кабинета на Боянова, "където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления-дали са одобрени и дали ще получат финансиране".

Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е сменен – отстранени са председателят, заместникът му и някои от нейните членове. С нова заповед  на министъра, но подписана от Светлана Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии. Маргаритка Астраджиева смята, че тази повторна оценка цели "манипулиране на резултатите от оценката".

От проверката на инспекторите става ясно, че всъщност данните в този сигнал се потвърждават – част от състава на комисията, включително и председателят Демина Байрактарска, зам.-председателят й и част от членовете действително са сменени, направена е повторна оценка, а при нея част от оценките на някои инициативни групи са завишени.

Боянова подписва  заповед на министъра на земеделието през юни 2011г. и за председател на комисията за избор е назначена Елена Иванова на мястото на Демина Байрактарска. Зам.-председател става пък Владислав Цветанов, сменен е и секретарят и членове на комисията. Основанията да се подпише тази заповед е одобрен от самата Боянова доклад, в който е посочено, че срещу Байрактарска е започнало дисциплинарно производство. Другите промени  се мотивират със служебна ангажираност.

На подменената комисия се възлага  да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите. Контролът за изпълнението на тази заповед Светлана Боянова възлага сама на себе си.

за 40%  против 60%  451 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума