навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Депутатите от икономическата комисия не посмяха да махнат забраната за пушенето

Източник: Mediapool.bg 18.12.2012 1 - A +

Депутатите от икономическата комисия не посмяха да махнат забраната за пушенето

Депутатите от икономическата комисия отхвърлиха предложението за отмяна на пълната забраната за пушене в заведенията. Комисията, в която имаше най-силно лоби за либерализиране на режима, в крайна сметка не посмя да махне забраната, зад която като гаранция премиерът Бойко Борисов "заложи“ оставката си.

С 10 гласа "за", 6 "против" и петима въздържали се депутатите от икономическата комисия отхвърлиха предложението на колегата им от ГЕРБ Евгени Стоев за либерализиране на режима чрез промяна в Закона за туризма.

Споровете около отмяната на пълната забрана продължиха около час.

“Моля оставката на министър-председателя да не е обект на дискусията в икономическа комисия. Да не ни плаши с оставка. Да я дава, като иска. Може пък това да е решение”, коментира депутатът от БСП Корнелия Нинова.

“Няма как министър-председателят да е на една позиция, а министрите да се хванат за гушата. Това е цирк”, каза колегата й Румен Овчаров.

По-рано министърът на икономиката Делян Добрев се обяви за “по-гъвкав“ режим за пушенето. Той каза още, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са "трагични" в сравнение с миналата. "Виждам затруднението на малките и средни предприятия и затова съм склонен да подкрепя консенсус по въпроса за пушенето на закрито", заяви министърът. По думите му внесените предложения в Закона за туризма са “свежи идеи“, които ще бъдат обсъдени.

Здравният министър Десислава Атанасова пък е твърдо против либерализирането на режима и то през Закона за туризма. “Внесеното предложение за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене чрез Закона за туризма е в противоречие с основен конституционен принцип за приемане на законопроекти“, коментира тя по време на заседанието.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че рядко е виждал над 100 души да присъстват на заседание на икономическа комисия за проблем, който не е в десетте топ икономически проблема на страната.

Докато депутатите в икономическата комисия спориха по темата, парламентът беше обсаден от два протеста – един срещу пълната забрана за пушене и друг – срещу отмяната й.

за 45%  против 55%  559 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума