навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Над 2000 военни напуснали, страх, репресии и липса на условия за труд в армията

Източник: Mediapool.bg 04.12.2012 1 - A +

Над 2000 военни напуснали, страх, репресии и липса на условия за труд в армията Снимка: bgnes.com

Апокалиптична картина в българската армия с около 2000 рапорта за напускане, липса на условия за труд и кариерно развитие, заплахи и оказване на натиск описаха представителите на единствената професионална организация във въоръжените сили офицерска легия ”Раковски".

Заради лошите условия и непрекъснато променящите се условия за пенсиониране вече са напуснали 850 офицери и около 1000 сержанти, съобщи председателят майор Иван Милов на пресконференция във вторник.

Текучеството сред редниците също е значително. Данните обаче не могат официално да се потвърдят заради информационното затъмнение от страна на Министерството на отбраната, от което се оплакаха и от легия "Раковски".

От организацията загатнаха, че има възможност скоро време да се стигне и до ситуация, в която армията няма да е в състояние да изпълнява задачите си и ангажиментите към НАТО. Заради многото напускащи в момента един военен върши работата на двама или трима свои колеги. На този фон военните се оплакаха от недостиг на офис техника, санитарни консумативи и други елементарни условия за труд.

Напрежението в армията достигна безпрецедентни за последните години нива. Военните не приемат въвеждането на пенсионна възраст за тях, като според легията промяната е била наложена без никакви аргументи, обсъждане и диалог.

Промяната е валидна само за военните, докато полицаите ще продължат да се пенсионират при старите условия, в които има само изискване за стаж.

В отговор на въпрос Милов посочи, че си обяснява разделението в сектора за сигурност с това, че военните се използват за опитни зайци или пък с това, че вътрешният министър е защитил по-успешно подчинените си.

Милов прогнозира, че промяната ще затапи системата, тъй като постовете няма да се освобождават по-дълго време с оглед на това, че трябва да се осигури достигането на определена възраст за пенсиониране.

В момента изискването за пенсиониране е само за 27 години стаж, от които поне 2/3 в системата, като до миналата година изискването бе за 25 години стаж. Сега се въвежда пенсионна възраст за военнослужещите според званията им - за сержантите и младшите офицери 52 години, за старши и висши офицери – 54 години.

От легията обясниха, че ако предложението мине окончателно в парламента, военните отново ще търсят как да изразят позицията си, след като вече проведоха мирно шествие. Преди това военните ще се обърнат с молба за съдействие към депутатите. 

Като друг основен проблем на военнослужещите бе очертан оказването на натиск в системата. От легията съобщиха, че той вече е достигнал дори и дамите в униформа. След като наскоро от Сдружените на жените военнослужещи обявиха позицията срещу някои от плановете за армията, на някои членове на организацията им се е наложило да дават обяснения. Военните се предупреждават, че нямат право да говорят. Използвали се и различни заплахи.

"Страхът в армията е факт. Машината се използва, за да може хората да са послушни", каза Милов.

От Министерството на отбраната до момента не са коментирали официално обвиненията на легия "Раковски".

за 47%  против 53%  423 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума