навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Венета Марковска подаде молба за пенсиониране

Източник: Mediapool.bg 20.11.2012 1 - A +

Венета Марковска подаде молба за пенсиониране

Венета Марковска обяви, че е подала молба за пенсиониране. “В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко престъпление, но за да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред“, заяви Марковска пред агенция “Фокус“.

 

“Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен, и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, заяви още Марковска.

 

В четвъртък миналата седмица президентът Росен Плевнелиев бойкотира полагането на клетва от Венета Марковска като конституционен съдия, след като напусна церемонията. Тогава тя обяви, че няма да се оттегли, но председателят на Конституционния съд (КС) Евгени Танчев заяви, че процедурата по полагане на клетва се прекъсва, защото според Закона са Конституционния съд новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на държавния глава.

 

По-рано Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува оставката на Марковска като съдия. Според част от членовете на съвета обаче, оставката е била гласувана под условие и, след като не е положила клетва като конституционен съдия, Марковска би могла да се върне като магистрат във Върховния административен съд. С подаването на молба за пенсиониране обаче това очевидно няма да стане.

 

В опит да сложи край на скандала около избора на Марковска за конституционен съдия в петък правната комисия начело с Искра Фидосова (ГЕРБ) откри нова процедура за избор на член на КС от парламентарната квота на мястото на Марковска. Според множество юристи действията на парламента не слагаха точка на скандала, а само го продължаваха, тъй като Марковска е редовно избрана за съдия в КС, а Народното събрание е трябвало първо да отмени решението си.

 

С молбата за оставката топката се прехвърля в полето на Висшия съдебен съвет. Той първо трябва да реши дали Марковска изобщо е съдия. Ако ВСС реши, че тя все още е съдия, то трябва да реши дали да продължи дисциплинарната проверка срещу нея. Съдебният съвет има право да уволни Марковска вместо да я пенсионира и така да я лиши от полагаемите й се 20 брутни заплати от по приблизително 4000 лева.

за 53%  против 47%  429 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума