навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Скандал в КС, Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска

Източник: DarikNews.bg 15.11.2012 2 - A +

Скандал в КС, Плевнелиев напусна залата преди клетвата на Марковска Снимка: bgnes.com

Президентът Росен Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове на Конституционния съд - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов, но излезе от залата, когато дойде ред на Венета Марковска. Това означава, че Марковска не може да положи клетва, тъй като по закон президентът трябва да присъства при този акт.

Конституционният съд се оттегли за съвещание.

Тържествената церемония за полагането на клетва от новите конституционни съдии започна при безпрецедентни мерки за сигурност.

Още преди старта обаче в Конституционния съд се развихри скандал. Причината бе, че само половината журналисти бяха допуснати да влязат в сградата. След като представителите на медиите се редиха около половин час пред входа, в крайна сметка само половината успяха да влязат, без никой да обясни защо спират другата половина.

Венета Марковска пристигна, придружавана от независимия депутат Дарин Матов, който я издигна за поста. Тя обаче отказа да коментира каквото и да било на влизане.

Тази сутрин Висшият съдебен съвет прие оставката на Марковска като съдия и зам.-председател на Върховния административен съд. Вчера нашумялата със скандалите около името си съдийка поиска да бъде освободена от поста си, за да отпаднат пречките пред встъпването й в длъжността „конституционен съдия”.

На 24 октомври Марковска още трима кандидати се явиха пред парламентарната правна комисия, за да бъдат изслушани. Тогава депутатът от левицата Янаки Стоилов докладва сигнал срещу Марковска, но председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова не допусна обсъждане по темата. Няколко дни след това от Европейската Комисия остро разкритикуваха, че парламентът прикрива сигнали. На това не беше обърнато внимание и депутатите гласуваха, без никой да повдигне темата. Така Марковска попадна сред избраните за конституционни съдии.

за 53%  против 47%  529 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума