навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС

Източник: DarikNews.bg 31.10.2012 2 - A +

Депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска за съдии в КС Снимка: Sofia Photo Agency

Парламентът избра двама съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Досегашният зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, издигнат от управляващите, и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, предложена от независими депутати, получиха най-голяма подкрепа от депутатите.

Освен тях двамата имаше още кандидатури - другият заместник на Цецка Цачева - Екатерина Михайлова, номинирана от Синята коалиция, и Татяна Върбанова от Върховния касационен съд, номинирана от левицата.

Социалистите поискаха гласуването да е тайно, но управляващите не приеха идеята. За тайния вот гласуваха 48 депутати, 79 бяха против, а 34 се въздържаха.

Кандидатурата на Анастасов бе представена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Подписах се под неговата кандидатура, защото освен професионалната подготовка, която той притежава, качества на характера и е устойчив човек на външни внушения, на всякакви съблазни, които високият обществен пост предполага. Отстоява и аргументира своето мнение, изключително на основата на закона и на Конституцията”, каза Цачева при изслушването в правната комисия.

„КС е и трябва да остане консервативна институция в най-добрия смисъл на думата. Конституцията е защитена от чести и резки промени, не се поддава на политическа конюнктура, конституционните ценности не се променят, но се променят условията, в които те трябва да бъдат защитени. Конституционният съдия няма как да не забелязва това”, защити кандидатурата си Анастасов.

Венета Петрова-Марковска бе представена от независимия депутат Дарин Матов, който я представи като човек със солиден съдийски стаж, като по-голямата част от него във Върховния административен съд. В своето представяне Марковска обясни за себе си, че е преминала по целия път на кариерно израстване в съдийската професия. Според нея работата на ВКС и КС има много допирни точки и тя би могла да се справи с материята.

за 61%  против 39%  744 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума