навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Съдът отхвърлил само 116 от 14 000 искания за използване на СРС-та през 2011-а

Източник: Деа Манолова, Dariknews.bg 12.10.2012 1 - A +

Съдът отхвърлил само 116 от 14 000 искания за използване на СРС-та през 2011-а Снимка: Sofia Photo Agency

МВР е използвало близо 30% повече специални разузнавателни средства през миналата година в сравнение с 2010 г. Това се отчита в годишния доклад на парламентарната подкомисия за контрол на използването на специални разузнавателни средства, който беше обсъден в парламента.

През миналата година към близо 8000 души са били приложени СРС-та. Направени са около 14 000 искания за използване на такива средства, като само 116 са отказани. Според данните от доклада е отчетен спад с 44% на исканията на прокуратурата за прилагане на СРС и спад с 19% на исканията на ДАНС в сравнение с 2010 г. Обсъждането предизвика критиките на опозицията и скандал между депутати.

„С много голям интерес ще следим процесите в ГЕРБ до предстоящите избори - кой депутат как ще бъде мачкан, как ще бъдат изолирани определени хора”, заяви Румен Петков. Тогава Димитър Лазаров от управляващата партия го призова да каже нещо за икономическия шантаж при използването на СРС-та

„Всеки, който малко от малко ходи по земята, знае, че контрабандния дял на цигарите в България е невероятен. 2006-2007 година този контрабанден дял е бил свит на 13%, сега е 45%”, заяви в отговор Петков. Той обясни още, че „това е организирана от държавата контрабанда и тя е встрани от вниманието на СРС-тата, или е на тяхното внимание, за да бъдат изнудвани и държани за гушите тези, които използват тези инструменти”.

В спора се включи и лидерът на ДСБ Иван Костов, който от трибуната в парламента заяви: „Все по-трудно се седи в тази зала, като се слушат тези неща. Що се отнася до това, че някой тук брутално бил подслушван и т.н. - няма нужда да се подслушват хора, които се вижда от всички какво правят в шадравана в Плевен”.

В отговор Румен Петков коментира: „Ако съм обидил с нещо залата, моля за извинение. Считам, че е недопустимо да се лъже по такъв циничен и вулгарен начин от трибуната на Народното събрание и вие да не прекъснете народния представител. Не че лъжата от неговите уста тук е сефте. Аз имам хигиена на общуване с някой заведения. Що се касае до това дали ви е трудно да стоите в тази зала, след няколко месеца ще ви е лесно да стоите отвън”.

за 50%  против 50%  391 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума