навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

ДПС искат да се гарантира в закона изучаването на майчин език

Източник: DarikNews.bg 25.09.2012 1 - A +

ДПС искат да се гарантира в закона изучаването на майчин език Снимка: Sofia Photo Agency

Депутатите от ДПС ще напуснат парламентарната образователна комисия, ако Законът за предучилищното и училищно образование бъде приет без в него да се гарантира задължителното изучаване на майчиния език в училищата. Това съобщи Лютви Местан след заседание на ръководството на партията. По думите му така ще покажат кой носи отговорността за дискриминационните текстове. От ДПС искат да се запише, че майчиният език се изучава задължително по четири часа седмично. В закона обаче е предвидено минимум три часа изучаване на майчин език, под формата на избираем предмет.

Още миналата седмица по време на заседание на образователната комисия в парламента от ДПС поискаха изучаването на майчин език да бъде записано като задължително. Вместо това обаче депутатите приеха изготвения от просветното министерство вариант - в процеса на обучението децата да могат да изучават и учебните предмети майчин език и хореография. Вчера Игнатов нарече искането на Лютви Местан предизборно.

„Отстояването на основни права е константна политика на Движението за права и свободи, за да бъдем обвинени, че тази година политизираме въпроса", каза Местан. Той не се съгласи и с друга позиция на просветния министър - че в момента няма достатъчно учители по майчините езици на съответните общини: „Това е директно признание от страна на министъра, че не е създал достатъчно организация".

От ДПС предупредиха, че са готови освен да напуснат образователната комисия, да потърсят съдействие и от европейските институции.

за 47%  против 53%  367 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума