навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

България е осъдена да плати 36 000 евро обезщетения по дела пред Европейския съд

Източник: Mediapool.bg 28.08.2012 0 - A +

Правителството ще плати общо 36 000 обезщетения по 7 делата, загубени пред Европейския съд по правата на човека, съобщи пресцентърът на Министерския съвет във вторник.

Най-голямо обезщетение ще получат Таня Сивова и Еленка Колева (по четири хиляди евро всяка), след като осъдиха държавата за неизпълнено от общинска служба по земеделие и гори съдебно решение за реституция.

Окончателно е решено и делото ”Мутишев срещу България”. По него държавата е успяла да намери решение на проблема със земята край Благоевград на осемте жалбоподатели, след като бе заплашена да плаща рекордната сума от 533 000 евро. Поради тази причина съдът в Страсбург осъжда правителството да преведе по 1000 евро обезщетение на хората и 1147 евро за разноски по делото.

Георги Орешков от своя страна ще получи 1200 евро, защото затворническата администрация е нарушавала неприкосновеното му право на кореспонденция и е контролирала писмата до адвоката му.

По делото, заведено по жалба на Добринка Лолова-Караджова, съдът приема, че държавата е нарушила правото й на свобода и сигурност. Делото, по което тя билаответник, било отлагано неколкократно поради здравословните й проблеми.С оглед приключване на производството в разумен срок съдът постановилпринудителното й довеждане. В резултат жалбоподателката била задържанаи прекарала нощта в затвор, след това транспортирана към съда и разпитана,след което е освободена, като задържането й е продължило общо 30 часа. Присъденото обезщетение е 2000 евро.

Димитър Димитров осъжда България, защото е подложен на изтезания и нечовешко и унизително отношение. Жалбоподателят е излежавал присъда в Бургаския затвор. През юли 2002 г. е конвоиран до София, за да присъства на съдебно заседание. След оплакване за упражнено върху него насилие от конвоиращите, медицински преглед установява наранявания по тялото му.  Димитров подава жалба до прокуратурата, но тя отказва да образува дело, защото употребата на сила била в рамките на закона. Европейският съд му присъжда обезщетение от 3000 евро.

По делото „Филева срещу България” е постановено нарушение на правото на справедлив съдебен процес. През 2001 г. срещу жалбоподателката били повдигнати обвинения за три престъпления по служба, а през юли 2005 г. районната прокуратура прекратила производството. Тя завежда иск по Закона за отговорността на държавата иобщините за вреди, но още през 2006 година прокуратурата възобновява делото.

В крайна сметка тя е оправдана по дело, а по останалите получава 1 година условно.

Европейският съд посочва, че неограниченото право на прокуратурата да възобновява дела й позволява като ответна страна в производство за вреди да влияе върху изхода на делото и да постави жалбоподателя в значително по-неблагоприятно положение, а това накърнява правото на достъп до съд. Присъденото обезщетение е 3200 евро.

Нарушение на гарантираното право на свобода на придвижване е установенопо делото ”Саркизов и други срещу България”. Четиримата жалбоподатели са осъдени за сводничество трафик на жени. След изтърпяване на присъдите на двама от тях била наложена забрана да напускат страната за три години. Въпреки че я обжалвали, ВАС отхвърлил исканията им като сметнал, че наложената мярка е законосъобразна. Европейският съд смята, че с оглед естеството на престъпленията забраната за напускане на страната за определен период е оправдана мярка, но властите са я наложили автоматично без да се мотивират. В този случай не се налагат финансови санкции на държавата, защото съдът счита, че установяването на нарушението е достатъчна морална компенсация.

за 54%  против 46%  263 гласували


rss
Посети форума