навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Шефът на полицията в Норвегия подаде оставка заради доклада по случая Брайвик

Източник: DarikNews.bg 17.08.2012 0 - A +

Шефът на полицията в Норвегия Ойстайн Мелан подаде оставка след като независима комисия публикува силно критичен доклад за сериозни пропуски на полицията при реагирането й на нападенията на Андерш Брайвик миналата година, които взеха 77 жертви, предадоха световните агенции.

Министърът на правосъдието Грете Фарему обяви оставката на Мелан по време на телевизионен дебат с лидери на други партии. В понеделник комисията публикува доклада си за нападенията от 22 юли 2011 г., в който се казва, че Брайвик е можело да бъде задържан по-рано. Комисията отбелязва, че твърде късно е бил изпратен сигнал за убиеца и превозното му средство, имало е проблеми в комуникацията, а някои процедури не са били спазени.

Медиите впоследствие остро разкритикуваха ръководството на полицията за опит да защити полицаите и че в собствените си доклади не е посочило допуснатите грешки от полицията в деня на нападенията, посочва БТА.

Мелан обясни оставката си с липсата на признаци на доверие, които усетил от страна на правителството. Той беше встъпил в длъжност само няколко седмици преди нападенията на Брайвик на 22 юли м.г.

за 48%  против 52%  273 гласували


rss
Посети форума