навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Апелативният съд оправда бившия данъчен шеф Мария Мургина

Източник: Mediapool.bg 20.06.2012 0 - A +

Софийският апелативен съд оправда бившия директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина, която бе осъдена от първоинстанционния съд на четири години ефективна присъда. Съдът не уважи искането на апелативната прокуратура да бъде потвърдена наложената присъда. Присъдата може да бъде протестирана пред Върховния касационен съд.

Мургина бе осъдена на 25 януари 2011 г. затова, че е нарушила закона за НАП, като е дала устни указания на главен инспектор от дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. Впоследствие от фирмата не е събран корпоративен данък за 1.32 млн. лв.

На първа инстанция тя бе призната за виновна и по обвинението си, че е притискала ексначалника на данъчните в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка и да се премести на работа във Варна, тъй като в противен случай щяла да бъде уволнена дисциплинарно.

Според Софийската апелативна прокуратура (САП) това обвинение също се доказва категорично, не само от свидетелските показания по делото, но и от факта, че ведомственият инспекторат на НАП е бил принуден да промени свое становище за работата на Цолчовска от позитивно в негативно.

САП поиска апелативните съдии изцяло да потвърдят решението на колегите си от Софийския градски съд, което означава, че обвинителите вече не поддържат тезата, че Мургина незаконно е опростила данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и че е укрила имот в Созопол.

Делото срещу бившата шефка на НАП започна през 2009 г., като инициативата за него бе подета от първото ръководство на ДАНС, което реши да отнеме допуска й до класифицирана информация.

По неофициална информация разследването срещу Мургина е започнало но инициатива на Димитрина Захаринова, която бе съветник по финансовите въпроси на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Преди да постъпи на работа в ДАНС, Захаринова бе високопоставен служител в НАП.

за 44%  против 56%  398 гласували


rss
Посети форума