навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 
rss

Прокуратурата иска 4-годишната присъда на Мургина да бъде потвърдена

Източник: Mediapool.bg 20.06.2012 0 - A +

Да бъде потвърдена 4-годишната ефективна присъда за престъпление по служба на бившата шефка на НАП Мария Мургина. Това поиска в сряда прокуратурата от Софийския апелативен съд (САС), който гледа делото срещу неяна втора инстанция.

Мургина бе осъдена на 25 януари 2011 г. затова, че е нарушила закона за НАП като е дала устни указания на главен инспектор от дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. Впоследствие от фирмата не е събран корпоративен данък за 1.32 млн. лв.

На първа инстанция тя бе призната за виновна и по обвинението си, че е притискала ексначалника на данъчните в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка и да се премести на работа във Варна, тъй като в противен случай щяла да бъде уволнена дисциплинарно.

Според Софийската апелативна прокуратура (САП) това обвинение също се доказва категорично, не само от свидетелските показания по делото, но и от факта, че ведомственият инспекторат на НАП е бил принуден да промени свое становище за работата на Цолчовска от позитивно в негативно.

САП поиска апелативните съдии изцяло да потвърдят решението на колегите си от Софийския градски съд, което означава, че обвинителите вече не поддържат тезата, че Мургина незаконно е опростила данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и, че е укрила имот в Созопол.

Делото срещу бившата шефка на НАП започна през 2009 г., като инициативата за него бе подета от първото ръководство на ДАНС, което реши да отнеме допуска й до класифицирана информация.

По неофициална информация разследването срещу Мургина е започнало но инициатива на Димитрина Захаринова, която бе съветник по финансовите въпроси на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Преди да постъпи на работа в ДАНС Захаринова бе високопоставен служител в НАП.

за 49%  против 51%  384 гласували


rss
Посети форума